Provincie Limburg

Ruim 28.000,- voor scholing Poolse verpleegkundigen (079) Samenwerking tussen Limburg en Poolse provincie Wielkopolska

Gedeputeerde Staten (GS) stellen 28.800,- beschikbaar voor de plaatsing en scholing van tien Poolse verpleegkundigen bij Limburgse instellingen van de stichting Vizier. Dit gebeurt in het kader van een in 1995 afgesloten samenwerkingsovereenkomst tussen Limburg en de Poolse provincie Wielkopolska. De overeenkomst heeft tot doel ervaring op te doen met de plaatsing van werknemers uit toekomstige EU-lidstaten in de Limburgse zorgsector.

Het project Cross Border Exchange Vizier heeft tot doel tien Poolse verpleegkundigen bij de stichting Vizier in Noord-Limburg, een instelling voor verstandelijk gehandicaptenzorg, te plaatsen en te scholen. Deze verpleegkundigen vervullen vervolgens een belangrijke rol in het overdragen van kennis en informatie over de uitvoering en organisatie van de Nederlandse verstandelijk gehandicaptenzorg in hun thuisland. De verpleegkundigen worden op de locaties Gennep en Ottersum gedurende één jaar opgeleid tot verplegende/verzorgende niveau 3 of 4.
Hoewel het plaatsen van tien Poolse verpleegkundigen slechts een marginale bijdrage levert aan het oplossen van de arbeidsmarktkrapte in de zorg, vormt dit project voor de Provincie Limburg een goede mogelijkheid om in het kader van een 'open' Europa ervaring op te doen met de werving en plaatsing van medewerkers uit een toekomstige EU-lidstaat. De Provincie Limburg heeft voor dit project een bijdrage van 28.800,00 beschikbaar gesteld.

Polen heeft de ambitie toe te treden tot de Europese Unie en wil om deze reden op diverse terreinen aansluiting zoeken bij de EU-landen. De provincie Wielkopolska in Polen en de provincie Limburg hebben in 1995 een Letter of Intent ondertekend. Deze samenwerkingsovereenkomst is afgesloten met het oog op de culturele, maatschappelijk en economische ontwikkeling van beide landen en met als doel de verschillen in ontwikkeling tussen beide landen te verkleinen. Eén van de terreinen waarop deze Letter of Intent van toepassing is, is de gezondheidszorg.
20-3-2003 12:34