Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'


- Platform eist koerswijziging Nederlandse regering
- Geen politieke of militaire steun aan de VS
- Opstelling PvdA onduidelijk

Utrecht, 20 maart 2003 - Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' roept de Nederlandse politiek, en met name de PvdA en de vakbondsleiding, op zich nu ondubbelzinnig uit te spreken tegen de Amerikaanse aanvalsoorlog in Irak, en tegen het beleid dat daartoe heeft geleid.

Het Platform is van mening dat met deze aanval door de VS een volgende stap is gezet naar de volledige ontmanteling van het systeem van internationale verdragen en afspraken, dat sedert het einde van de Tweede Wereld Oorlog een rem vormde voor grootschalige oorlogen: ,,Vanaf nu zal de Amerikaanse regering bepalen waar en wanneer een oorlog begint, zonder zelfs de pretentie op te houden van het handhaven van een internationale rechtsorde''.

Tijdens de landelijke vredesmanifestatie aanstaande zaterdag zal niet alleen worden gedemonstreerd tegen deze oorlog, maar ook tegen de Nederlandse steun ervoor.

Wouter Bos niet consistent

Het Platform verbaast zich over de opstelling van PvdA-leider Wouter Bos. Karel Koster van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog': ,,Vanmorgen vernamen we dat Wouter Bos zich solidair heeft verklaard met de VS regering. 'Nu de oorlog is uitgebroken, blijft de PvdA niet neutraal, maar kiest zij partij voor de geallieerden', zou hij letterlijk gezegd hebben. Dit is op zijn zachtst gezegd strijdig met de steun die hij eerder deze week uitsprak voor de demonstratie van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' aanstaande zaterdag. De uitspraken van Bos vallen ook moeilijk te rijmen met de oproep aan de Nederlandse bevolking om zaterdag te gaan demonstreren, zoals Diederik Samsom, PvdA-Tweede Kamerlid, vandaag in de Volkskrant en het Parool heeft gedaan''.

,,Ondanks de onduidelijkheid die er op dit moment bestaat ten aanzien van het PvdA-standpunt over de oorlog, hopen wij dat Bos en de PvdA-leiding het anti-oorlogsprotest zaterdag op de demonstratie zullen ondersteunen", aldus Koster.

Overige reacties van het Platform

De aanvalsoorlog op Irak is begonnen. Niemand weet hoe lang het conflict zal duren, maar het is wel zeker dat de Iraakse bevolking het slachtoffer zal worden. Duizenden mensen zijn hun woning in het noorden van Irak en in Bagdad al ontvlucht. Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN heeft al zijn grote zorg uitgesproken over de komende humanitaire ramp.

President Bush zei vannacht dat hij het land van Irak terug wilde geven aan zijn bevolking. Dat is vooral voor een groot deel van de Arabische wereld een bizarre uitspraak gezien de voortgezette onderdrukking van de Palestijnse bevolking door de Israelische bezetting van haar land. De BBC correspondenten uit de regio spreken allen van grote bitterheid en woede onder de bevolking. Deze woede zal zijn terugslag krijgen binnen Europa onder de moslimbevolking.

Ook als de oorlog tegen Irak snel voorbij is, hetgeen we betwijfelen, zijn de gevolgen ervan bijzonder verreikend en gevaarlijk. Daarom is de Nederlandse steun aan deze aanvalsoorlog bijzonder laakbaar. Premier Balkenende beweerde in zijn toespraak vanochtend: 'We hebben er alles aan gedaan om een oplossing te vinden via de weg van de Verenigde Naties'. Dat is onzin: de bijzonder serieuze pogingen van de inspectieteams werden tot het ogenblik van de Amerikaanse oorlogsverklaring gesteund door het grootste deel van de wereld. Voor zowel Frankrijk, Rusland als China was deze weg nog lang niet afgelopen.

Noten voor de pers:


* Woordvoerders van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' zijn:
Karel Koster, 06-13223359, 030-2714376
Saskia Kouwenberg, 06-25220775


* Woordvoerders m.b.t. de organisatie van de demonstratie op 22 maart zijn:
Wytze de Lange 020-6279661 en Arjan Vliegenthart 020-6734033


* Alle lokale anti-oorlogsplatforms in Nederland op: http://vredessite.nl/nieuweoorlog/platforms.html


* Actueel vredesnieuws uit binnen- en buitenland is beschikbaar op de samenwerkende websites:

http://www.wereldcrisis.nl
http://www.vredessite.nl
http://www.indymedia.nl


* Alle eerder uitgebrachte persberichten van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' op: http://www.omslag.nl (bij 'pers')


* Het overzicht van georganiseerd busvervoer naar Amsterdam op 22 maart, plus contactpersonen op:
http://www.sp.nl/service/dossiers/irak/demo2/busvervoer.stm


* Een overzicht van anti-oorlogsactiviteiten in Nederland op: http://vredessite.nl/nieuweoorlog/actieoverzicht.html


* Voor een overzicht van wereldwijde protesten: http://pax.protest.net
http://unitedforpeace.org/calendar.php


-- Lees ZOZ - Tijdschrift voor doen-denkers - Vraag proefnummer Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl