Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

longontsteking (SARS)

Advies aan reizigers over ernstige acute longontsteking (SARS)

De afgelopen week heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) meldingen ontvangen van meer dan 250 verdachte gevallen van Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS), een atypische ernstige longontsteking. Omdat deze ziekte zich in een korte tijd heeft verspreid naar meerdere landen, heeft de WHO een reizigersadvies uitgedaan en advies gegeven aan luchtvaartmaatschappijen. De meeste gevallen treden nog steeds op bij mensen die werken in de gezondheidszorg of bij naaste familieleden die direct contact hebben gehad met patiënten.
Instelling van reisbeperkingen is niet nodig.

Mensen die op reis gaan naar Singapore, China (de provincie Guangdong, Hong Kong of Taiwan), Viet Nam (Hanoi) en Canada (Toronto), moeten zich wel bewust zijn dat er in deze regios clusters van SARS-gevallen zijn gerapporteerd. Nauw contact met een ziekte persoon is risicovol. Het zijn dus vooral naaste familieleden van patiënten en mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg, die risico lopen.

Alle reizigers naar deze regios doen er verstandig aan onnodig bezoek aan een ziekenhuis te vermijden. Reizigers moeten ook alert zijn op de eerste symptomen van SARS.
De symptomen zijn: Plotselinge hoge koorts (>38 graden Celcius) in combinatie met luchtwegklachten zoals hoesten, keelpijn, kortademigheid of ademhalingsproblemen.

Bent u mogelijk in contact geweest met een SARS-patiënt in eerder genoemde gebieden en ontwikkelt u bovenstaande klachten, neem dan contact op met uw huisarts.

Er gelden geen reisbeperkingen, maar het is goed om op de hoogte te zijn van de (zeer beperkte) risicos.