Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Stadsdeel ZuiderAmstel vangt pluimvee en watervogels in verband met de vogelpest

Amsterdam/ZuiderAmstel
Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft stadsdeel ZuiderAmstel verplicht onmiddellijk maatregelen te nemen om de verspreiding van de vogelpest via mest te voorkomen. De landelijke maatregelen voor eigenaren, houders en hoeders van pluimvee en watervogels houden onder andere een vervoersverbod en het verplicht opsluiten van de dieren in. In stadsdeel ZuiderAmstel verblijven kippen, hanen en watervogels op enkele buitenlocaties zoals het Amstelpark en het Beatrixpark. Zij hebben geen hok of een overdekte verblijfplaats.
Het zijn juist de dieren in het park die een gevaar vormen voor de verspreiding van de vogelpest, want in een park komen veel mensen en dieren samen. Ook mensen kunnen de vogelpest overdragen door in besmette uitwerpselen te lopen en vervolgens te verspreiden.

Parken
Om het verspreiden van de vogelpest verder te voorkomen, zullen de vogels in de parken moeten worden gevangen. In het Beatrixpark vangt een erkend vangbedrijf de watervogels, in het Amstelpark vangt de Parkwachterij van stadsdeel ZuiderAmstel de kippen en hanen. Vanwege het vervoersverbod, worden de dieren in tijdelijke hokken in het park gestopt.
Een deel van de dieren, waarvan de overlevingskansen door de vangactie gering is, zal het stadsdeel op een diervriendelijke wijze moeten laten inslapen.
Stadsdeel ZuiderAmstel voert de vangacties uit in overleg met de Dierenbescherming.
Het Amstelpark zal tot eind deze week pas na 10 uur voor het publiek geopend zijn.

Andere locaties
Vorig jaar zijn er rond het Amstelpark veel kippen en hanen weggehaald, omdat deze overlast veroorzaakten in de omliggende buurten en een gevaar vormden voor weggebruikers.
Inmiddels hebben zich op een tweetal plaatsen weer kippen en hanen verzameld. Het betreft een groep van vijftien kippen en hanen rond Nieuw Herlaer in Buitenveldert en een groep van zo'n dertig kippen bij het Jollenpad in het jachthavengebied bij het Nieuwe Meer. Ze zijn daar door burgers vrijgelaten en door het regelmatig voeren hebben de kippen en hanen daar inmiddels een vaste verblijfplaats. Op beide plekken, worden de groepen kippen en hanen weggehaald. In andere delen van het stadsdeel worden pluimvee en watervogels niet door het stadsdeel gevangen, omdat het wilde dieren betreft die komen aanvliegen en na een bepaalde tijd weer weggaan.