Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA 's-Gravenhage

Uw brief Ons kenmerk
- AV/IR/2003/24234
Onderwerp Datum Werktijdverkorting in relatie tot oorlog in 20 maart 2003 Irak

Naar aanleiding van aanvragen om werktijdverkorting, met name vanuit de reisbranche, deel ik u mede dat ik heb besloten om vermindering van de bedrijvigheid als direct gevolg van de oorlog in Irak te beschouwen als abnormaal bedrijfsrisico.

Dit betekent dat, indien een onderneming te maken heeft met een verminderde bedrijvigheid van tenminste 20%, welke rechtstreeks voortvloeit uit de oorlog in Irak, werktijdverkorting zal worden verleend. Daarnaast zal een onderneming aan de overige voorwaarden van de beleidsregels met betrekking tot werktijdverkorting moeten voldoen. Dit betekent onder meer dat de vermindering van de bedrijvigheid van tijdelijke aard dient te zijn en dat, afhankelijk van de vermindering van de bedrijvigheid, door de Arbeidsinspectie een eigen risico-periode, variërend van twee tot zes weken, zal worden vastgesteld.

Ik vertrouw er op u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)