D.A.S. NED. RECHTSBIJSTAND

DAS Rechtsbijstand introduceert incassoservice voor élke ondernemer

Amsterdam, 20 maart 2003

DAS Rechtsbijstand introduceert als eerste verzekeraar in Nederland een incassoservice voor het gehele midden- en kleinbedrijf. Hiermee speelt DAS in op de huidige recessie waarbij afnemers steeds later hun facturen betalen. DAS neemt voor verzekerde ondernemers de gehele incassoproblematiek voor haar rekening: van advies over de leveringsvoorwaarden tot en met juridische bijstand bij verweer van de wanbetaler. Daarnaast biedt DAS nu ook kredietinformatie aan via www.das.nl.

Wanbetalers vormen serieus risico voor ondernemers In het 4e kwartaal van 2002 werd maar liefst 45% van de facturen niet binnen de gestelde termijn betaald (1). Uit eigen onderzoek van DAS blijkt dat de niet-inbare facturen voor een gemiddeld bedrijf 8% van de brutowinst bedragen. Dat wanbetalers een serieus risico vormen voor het voortbestaan van de onderneming, blijkt wel uit de cijfers. Onderzoek (1) toont aan dat een kwart van alle faillissementen te wijten is aan wanbetalers. En het aantal faillissementen neemt nog steeds toe. In 2002 waren er 6884 faillissementen, een stijging van 17%. Als juridisch steunpunt van meer dan 50.000 ondernemers deelt DAS deze ervaring.

Ruim 75% wordt geïncasseerd
Sinds 2000 biedt DAS uitsluitend een incassoservice aan bedrijven met een complete rechtsbijstandsverzekering. Daarom hadden bedrijven met een hoog risico zoals autosloperijen, taxibedrijven en dakdekkersbedrijven tot nog toe geen toegang tot deze dienst. Nu is de incassoservice als aparte verzekering te verkrijgen en toegankelijk voor alle ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Het aantal verzekerde ondernemers dat zich heeft aangemeld voor DAS incasso als onderdeel van hun verzekering, is sinds de introductie in 2000 gegroeid naar bijna 5.000. Dit aantal neemt nog steeds gestaag toe. Met DAS incasso service kunnen ondernemers behoorlijk besparen op de kosten van hun debiteurenbeheer. In ruim 75% van de zaken incasseert DAS met succes het verschuldigde bedrag voor de ondernemer.

(1) onderzoek Graydon Nederland B.V


-einde bericht-

---

---
Noot aan de redactie:
DAS Rechtsbijstand is de grootste rechtsbijstandverzekeraar in Nederland. DAS is in 15 Europese landen gevestigd en daarmee ook Europees marktleider op het gebied van rechtsbijstand. In Nederland heeft DAS kantoren in Amsterdam, Arnhem en 's-Hertogenbosch en biedt jaarlijks rechtsbijstand in 75.000 particuliere en zakelijke geschillen. Hiervoor beschikt DAS over professionele en gespecialiseerde juristen, zodat op vrijwel elk rechtsgebied ondersteuning geboden kan worden: van verkeer, arbeidsrecht en consumentenzaken tot incasso, onroerend-goedproblematiek en letselschadezaken. In 2001 bedroeg de premie-omzet EUR 82,3 miljoen en de winst voor belastingen EUR 6,2 miljoen. DAS heeft 700 medewerkers. Voor meer informatie over DAS Rechtsbijstand: www.das.nl.

Voor achtergrondinformatie:
DAS Rechtsbijstand
Anja Pieroen/Manager Corporate Communicatie
tel. 020 - 6 517 531 / e-mail: ak.pieroen@das.nl

Bijlage

Vergelijking incassokosten op ondernemersniveau

Uitgangspunt is een onderneming met een omzet van 1.500.000,- euro die op jaarbasis 10 incasso-opdrachten heeft met een gemiddelde hoofdsom van 2.500,-euro en met wisselend resultaat. Dit levert het volgende kostenoverzicht op.

DAS incasso
Premie: 250 euro

4 zaken minnelijk succesvol: geen kosten

2 zaken minnelijk niet succesvol (bv: faillissement): geen kosten

2 zaken gerechtelijk succesvol: geen kosten

1 zaak gerechtelijk niet succesvol; eigen risico: 150 euro

1 zaak na juridisch verweer succesvol; eigen risico: 300 euro

Totaal kosten: 650 euro

Deurwaarder/incassobureau

dossierkosten per zaak ca. 35 euro : ca. 350 euro

4 zaken minnelijk succesvol: geen kosten

2 zaken minnelijk niet succesvol (bv: faillissement); kosten veelal ca. 10% van de vordering (2 x ca. 250 euro): ca. 500 euro

2 zaken gerechtelijk succesvol: geen kosten

1 zaak gerechtelijk niet succesvol; ca. 10% van de vordering + kosten deurwaarder (ca. 350 euro): ca. 600 euro

1 zaak na juridisch verweer succesvol; kosten jurist; ca. 7 uur a 100 euro per uur: ca. 700 euro

Totaal kosten: ca. 2.150 euro

20 mrt 03 17:33