Gemeente Dordrecht


---

Donderdag 20 maart presenteert de Kunstkerk: in de Echt Verbinden.

Fotografie, mode en de rituelen van trouwen staan centraal op deze avond. Wat betekent trouwen eigenlijk? Waarom ringen? En hoe vind je een partner? Waar komen deze gebruiken vandaan en hoe geven we ze vandaag de dag vorm? Ineke Strouken, Marian Conrads, Charlotte Wooning, Frieda den Ouden en de chef de cuisine van café-restaurant Merz geven vanuit hun eigen vakgebied uitleg.

Om 18.30 uur schuiven bezoekers aan tafel met sprekers en kunstenaars en samen genieten ze een eenvoudige Joodse Bruidsmaaltijd. Het nagerecht zal zoet en bitter zijn, geheel volgens de traditie en praktijk van het huwelijk.
Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur deed onderzoek naar de gebruiken rond het huwelijk. Zij publiceerde bij Kosmos het boek. `Bruidssuikers en Wittebroodsweken'. Vanavond volgen we haar op haar speurtocht naar de achtergrond van de gebruiken rondom de trouwdag.
Marian Conrads, gespecialiseerd in kostuumgeschiedenis, vertelt vervolgens het verhaal achter de bruidsjapon aan de hand van de door haar meegebrachte japonnen vanaf 1900 tot nu.

Ook gaat deze avond het atelier van Charlotte Wooning en Frieda den Ouden open. Tot en met 30 maart vermaken zij trouwjurken en -pakken en geven ze vorm aan eigentijdse bruidsaccessoires. Dit alles vindt plaats temidden van een expositie van historische bruidsfoto's uit Dordrecht en de reizende tentoonstelling ´Bruidssuikers & Wittebroodsweken´ die ook in het weekend van 29 en 30 maart in de Kunstkerk toegankelijk is.

Programma

* 18.30 u. samen met kunstenaars en sprekers aanschuiven aan een eenvoudige Joodse bruiloftsdis temidden van de expositie `in de Echt Verbinden'

* 20.00 u. lezing over de achtergronden van de gebruiken rondom het huwelijk door Ineke Strouken

* 20.45 u. opening atelier

* 21.00 u. verhalen achter de bruidsjapon van 1900 tot nu door Marian Conrads.

* 21.45 u. nagenieten met een feestelijk drankje
Kunstkerk, Hofkwartier Dordrecht.
Museumstraat 65 (tegenover Dordrechts Museum).
Prijs: EUR30, voor gehele avond inclusief eten, koffie en drankje na afloop.
Toegang uitsluitend met reservering ( 50 plaatsen beschikbaar). Reserveren uiterlijk dinsdag 18 maart bij de Kunstkerk, Hofkwartier Dordrecht T: 078 639 95 80.
Email: Eholster@kun.dordrecht.nl
Parkeren: betaald in parkeergarage de Drievriendenhof (300 meter lopen), gratis bij het Energiehuis (10 minuten lopen).

Over de Kunstkerk
Ontmoetingsplaats voor kunsten, geschiedenis en wetenschap. Deze (voormalige Nazarener) kerk uit de 19e eeuw krijgt meer en meer een spilfunctie in het Dordrechtse culturele leven. Over enkele jaren vormt zij samen met de nog te bouwen Kunstpassage de overgang van geschiedenis naar beeldende kunst in het Hofkwartier. Als opmaat is zij al broedplaats van kunsten, geschiedenis en wetenschap. Ze is atelier, podium en winkel van eigentijdse vormgevers, musici, wetenschappers en creatieve ondernemers. De Kunstkerk verzorgt programma's rondom een thema. Daarnaast doet de kerk dienst als atelier voor restauratie en vormgeving en als ontmoetingsplek voor liefhebbers.