Gemeente Winterswijk


14 maart 2003

VOORLICHTINGSAVOND OVER SLOOP GEMEENTEKANTOOR EN SANERING VERVUILDE GROND

Binnenkort wordt het kantoor van gemeentewerken aan de Spoorstraat te Winterswijk gesloopt om plaats te maken voor een nieuw winkelcentrum en woningen. Om alle belanghebbenden te informeren over de sloop en de daarop volgende bodemsanering organiseert de gemeente Winterswijk een voorlichtingsavond, op donderdag 20 maart a.s. van 20.00 uur tot ongeveer 22.00 uur in Partycentrum Wamelink, Wooldseweg 71.

In de voorlichting zal ook aandacht worden besteed aan de mogelijke overlast van de werkzaamheden. Bij de sloop- en graafwerkzaamheden en de afvoer van materiaal is geluidsoverlast niet te voorkomen. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken zal alle transport van grond plaatsvinden via de Dingstraat.

In het verleden heeft op de locatie Spoorstraat de gasfabriek van de gemeente Winterswijk gestaan. Hierdoor is een bodemverontreiniging met cyanide en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) ontstaan. In 1996/1997 is het grootste deel van het terrein gesaneerd. Een deel van de verontreiniging is onder het bestaande kantoor van gemeentewerken achtergebleven in afwachting van de sloop van dat kantoorgebouw. Dat moment is bijna aangebroken, zodat het laatste deel van de verontreiniging nu verwijderd kan worden.

Naast de verontreiniging door de voormalige gasfabriek, zijn er nog twee verontreinigingen. Ook deze zullen op de voorlichtingsavond besproken worden.
In de eerste plaats is er de verontreiniging op Sleeswijk, die veroorzaakt is door een voormalig galvanisch bedrijf op die plaats. De verontreiniging van het voormalig galvanisch bedrijf en de voormalige gasfabriek zijn gedeeltelijk in elkaar overlopen. De verontreiniging in het grondwater is in beide gevallen dermate laag, dat sanering van het grondwater niet noodzakelijk wordt geacht. Wel moet de bodemsanering voor de verontreiniging op Sleeswijk nog formeel worden afgerond. Dat houdt in dat er nog een evaluatierapport van de uitgevoerde sanering opgesteld moet worden.
In de tweede plaats is er een benzeenverontreiniging aangetroffen in het grondwater nabij Spoorstraat 35. Deze verontreiniging is ontstaan door een voormalige brandstoffenhandel op die plaats. Hoewel de ernst en de omvang van de verontreiniging op dit moment nog niet helemaal in beeld zijn, gaat de gemeente er vanuit dat sanering noodzakelijk is. Deze verontreiniging heeft een andere bron en staat wat dat betreft los van de verontreiniging in de Spoorstraat. Als de hele verontreiniging in beeld is gebracht, wordt een saneringsplan opgesteld en start de gemeente zo snel mogelijk de procedure om te komen tot sanering.

---

(C) 2002 Gemeente Winterswijk U kunt aan deze tekst geen rechten ontlenen 10-07-2002