Gemeente Alphen aan den Rijn


Hotelboten aan de Hoorn weer in gebruik

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat de hotelboten aan de Hoorn weer in gebruik kunnen worden genomen. Na een uitgebreide brandveiligheids-controle eerder vandaag is vastgesteld dat de hotelboten weer voldoen aan de brandveiligheidsvoorschriften zoals die zijn vastgelegd in de gebruiksvergunning en de vrijstellling voor het aanmeren van de hotelboten aan de Hoorn. Een belangrijk voorschrift waaraan moest worden voldaan was de mogelijkheid om binnen 15 minuten af te kunnen varen in geval van calamiteiten bij de aangrenzende houthandel. Dit in verband met de grote vuurbelasting tijdens een brand.

Afgelopen vrijdag bleken de hotelboten op een aantal punten niet te voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. Er was geen schipper aan boord en in verband met de beslaglegging door de deurwaarder het onmogelijk was om binnen 15 minuten af te varen. Ook werd er gerookt in de slaapkamers ondanks het rookverbod en enkele rookwerende deuren stonden open.

Vandaag bleek tijdens de controle dat de hotelboten op alle punten weer voldoen aan de voorschriften. Er is een schipper aan boord en de hotelboten kunnen binnen 15 minuten afvaren. De deurwaarder heeft gekozen voor een oplossing in de scheepvaartroute. De rookwerende deuren zijn gesloten en in de slaapkamers zijn stickers met een rookverbod aangebracht om de bewoners nog eens extra te wijzen op het feit dat roken in de slaapkamers verboden is.

De hotelboten liggen sinds medio november 2001 afgemeerd aan de Hoorn. Zij bieden huisvesting aan werknemers die werken aan de aanleg van de HSL-tunnel door het Groene Hart. Voor het afmeren van de boten is op grond van artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling verleend tot 1 juni 2003.

Persbericht 22, 20 maart 2003

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 20 maart 2003 laatste wijziging