Ingezonden persbericht


Leiden/Utrecht, 21 maart 2003

De Groenen veroordelen de aanval van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië op Irak. Wij keuren de politieke steun van de Nederlandse regering af.

De Nederlandse regering bij monde van minister-president Balkenende legitimeert de aanval met de redenering van Attorney General Lord Goldsmith. Deze redenering deugt van geen kant.

De Veiligheidsraad heeft in resolutie 687 de machtiging tot het gebruik van militair geweld (van resolutie 678) geschorst met als bijkomende verplichting aan Irak, dat deze zijn massavernietigingswapens zou vernietigen. Lord Goldsmith stelt nu dat, omdat het volgens het Verenigd Koninkrijk duidelijk is dat Irak deze verplichting niet is nagekomen, de geschorste machtiging tot het gebruik van militair geweld tegen Irak herleeft. Hij miskent hiermee dat de Veiligheidsraad het Verenigd Koninkrijk nooit heeft gemachtigd de schorsing van de machtiging tot het gebruik van militair geweld tegen Irak op te heffen. Een voorstel daartoe aan de Veiligheidsraad heeft minister Straw maandag ingetrokken omdat de meerderheid van de Veiligheidsraad daar tegen is.

De legitimering die de Nederlandse regering voor haar politieke keuze geeft is niets meer dan kromme gelegenheidsretoriek die het gezag van de Veiligheidsraad en de internationale rechtsorde schaadt.

Het partijbestuur van De Groenen

Informatie over bovenstaand persbericht bij:
Jacques de Coo (partijvoorzitter De Groenen) 071-5762027 Otto ter Haar 030-2381700