Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


Verbod Tariefstijging NS

Consumentenorganisaties doorslaggevende factor in kort geding

Vrijdag 21 maart besliste de rechter in het kort geding dat door de staat en de consumentenorganisaties was aangespannen tegen de NS, dat de NS de tarieven in 2003 niet verder mag laten stijgen.

Het kort geding was oorspronkelijk door de Staat aangespannen, later hadden Consumentenbond, ROVER, CG-Raad en CSO zich aan de zijde van de Staat in het kort geding gevoegd. Dat was maar goed ook. De rechter veegde de argumenten van de staat in zijn uitspraak van tafel: immers, de staat had gedurende lange tijd nadat de NS haar plannen voor een dubbele tariefstijging bekend maakte, deze niet verboden. Daardoor was bij de NS de indruk gewekt dat ze in orde waren. De staat kreeg dus feitelijk nul op het rekest.

Maar de consumentenorganisaties hadden een sterkere troefkaart in handen: NS had aan het LOCOV immers beloofd, dat de tarieven in 2002 niet zouden stijgen, en dat er geen inhaalslag voor de komende jaren zou komen. NS kreeg daar later spijt van, en achtte zich aan deze afspraak niet gebonden. Maar de rechter dacht daar anders over. Afspraak is afspraak. Er waren geen onvoorziene omstandigheden op grond waarvan de NS de afspraak met het LOCOV mocht verbreken. Daarom gold de prijsstijging van 31 december na sluitingstijd de facto met ingang van 1 januari 2003. Dat betekent dat NS niet al op 1 juli de tarieven nogmaals fors mag laten stijgen.

De uitspraak van de rechter is in meerdere opzichten een opsteker voor ROVER en de collega-organisaties in het LOCOV. In de eerste plaats hoeven de reizigers de geplande tariefstijging van 1 juli nu niet te gaan betalen. Maar daarnaast betekent de uitspraak van de rechter een erkenning van de status van het LOCOV. Dingen die daar worden afgesproken of toegezegd, zijn niet vrijblijvend.

De consumentenorganisaties zien de bodemprocedure over deze kwestie vol vertrouwen tegemoet.

Amersfoort, 21 maart 2003

---