Ingezonden persbericht


Veranderingen in het gewrichtskapsel bij reumatoïde ontstekingen vrijdag 21 maart 10.00 uur
Promotie Geneeskunde
Reumatoïde artritis is een ernstige, chronische ziekte die gekenmerkt wordt door een ontsteking in de binnenbekleding van het gewrichtskapsel, het synovium. Dit leidt uiteindelijk tot bot- en kraakbeenafbraak. Inzicht in de samenstelling van het celinfiltraat in het ontstoken synovium is van belang voor een beter begrip van het ontstaan en beloop van de ziekte. Dit bestaat uit ontstekingscellen zoals lymfocyten, macrofagen, granulocyten en de eiwitten die zij uitscheiden, bijvoorbeeld cytokinen. Het maakt geen verschil op welke plek een biopt uit het synovium wordt genomen voor de analyse van het infiltraat, concludeert Smeets. Wel verandert de samenstelling ervan in verschillende stadia van de ziekte. Patiënten met reumatoïde artritis hebben meer granzyme-B - een eiwit dat een rol kan spelen bij het ontstaan van botschade - in de gewrichten dan degenen met een niet-chronische vorm van reuma. Ook het p53-eiwit, dat een rol speelt bij celdood, komt meer voor in de gewrichten van artritis-lijders.

Th.J.M. Smeets: Immunohistochemical analysis of rheumatoid synovial tissue: methodologic and pathogenetic studies. Promotoren zijn prof. dr. P.P. Tak en prof. dr. F.C. Breedveld (UL).

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.