Anti Racisme Informatie Centrum

email

Onderweg naar morgen
Mogelijkheden en meerwaarde van diversiteit Een symposium van Brabant Bekent Kleur
Vrijdag 21 maart 2003, van 12.30 tot 17.30 uur Universiteit van Tilburg, gebouw Y
Warandelaan 2, Tilburg (Dit gebouw is toegankelijk voor mensen met een handicap.)
Diversiteit = Kwaliteit
Kijk eens naar uw organisatie, instelling of vereniging. Hoe staat het met
de verhouding man-vrouw? Hoeveel allochtonen zijn in dienst? Zijn ook gehandicapten actief? Horen homoseksuelen erbij? Is er respect voor religie? Hoe divers is uw organisatie? Diversiteit wordt vaak in één adem genoemd met de multiculturele samenleving. In een samenleving met verschillende culturele achtergronden is immers sprake van verschillen tussen mensen, ofwel van diversiteit. Maar diversiteit is meer dan het verschil tussen allochtonen en autochtonen.
Mannen, vrouwen, allochtonen, ouderen, jongeren, homoseksuelen, mensen met een handicap; we kijken ieder met andere ogen naar vraagstukken. Vanuit onze eigen achtergrond, cultuur en geschiedenis komen we met interessante ingevingen, met originele bijdragen, met eigenzinnige oplossingen. Studies hebben uitgewezen dat diversiteit vooruitgang en verbetering betekent. Bedrijven en organisaties die een afspiegeling vormen van de samenleving blijken vaak succesvoller te zijn. Gebruik maken van diversiteit is een manier om het beste uit de mensen in uw organisatie of omgeving te halen. Soms moet hiervoor eerst het een en ander overwonnen worden. Het is dan ook nodig en nuttig om inzicht te hebben in mogelijke dilemma's en drempels op weg naar diversiteit. Als deze drempels eenmaal zijn geslecht, is diversiteit geen struikelblok maar juist een springplank. We zijn onderweg naar morgen, waarin meer diversiteit leidt tot kwaliteit. Brabant Bekent Kleur: een breed samenwerkingsverband Brabant Bekent Kleur (BBK) is in 1994 gestart als een initiatief van de elf Brabantse steunfunctie-instellingen, met het doel zoveel mogelijk gemeenten, instellingen en organisaties te stimuleren en te ondersteunen om een vuist te maken tegen racisme en vreemdelingenhaat. Inmiddels hebben alle Brabantse gemeenten, de provincie Noord-Brabant en zon 390 organisaties het manifest Brabant Bekent Kleur ondertekend. Hiermee geven ze aan dat ze zich actief willen inzetten voor een veelkleurig Brabant. Sinds 2000 wordt de jaarlijkse BBK-campagne gecoördineerd door Palet, steunpunt voor multiculturele ontwikkeling in Noord-Brabant, tevens voorzitter van BBK. De Brabantse anti-discriminatiebureaus (ADBs) en de Centra voor Internationale Samenwerking (COS-sen) zijn actief betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van nieuwe BBK-activiteiten.
Dit jaar is de BBK-activiteit gekoppeld aan 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme, en is gekozen voor het thema diversiteit. Diversiteit is een ruimer en positiever begrip dan discriminatiebestrijding. Het biedt meer mogelijkheden en aanknopingspunten om in de eigen organisatie veranderingen door te voeren.
De medewerking van het POG, Brabants centrum voor gehandicaptenbeleid en de Wetenschapswinkel van de Universiteit van Tilburg zorgt voor verdieping in het thema en linken tussen theorie en praktijk.
Programma
12.30 uur - Ontvangst / inloop
Mogelijkheid om de tentoonstelling Be equal, be different en de informatiestands van de organiserende instellingen te bekijken 13.00 uur - Opening en welkomstwoord door Han Rijgersberg, voorzitter van Brabant Bekent Kleur

13.10 uur - Interview met drs. Joan Ferrier, directeur van E-Quality en prof. mr. Jenny Goldschmidt, voorzitter Commissie Gelijke Behandeling, over denken en doen in diversiteitsbeleid 13.40 uur - Workshops diversiteit in de praktijk: 1. Sport: Diversiteit brengt sport in beweging! 2. Onderwijs en taal: Omgang met meertaligheid op school 3. Arbeid: Diversiteit loont!
4. Wonen: Wijken voor diversiteit?
5. Religieuze diversiteit en homoseksualiteit: Conflict en respect 6. Beeldvorming in de media: Verscheidenheid in beeld 15.10 uur - Pauze
Gelegenheid tentoonstelling Be equal, be different en de informatiestands van de organiserende instellingen te bekijken 15.40 uur - Plenaire terugkoppeling workshops en reactie van de Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, mr. F.J.M. Houben 16.00 uur - Performance van cabaretier Leon van der Zanden 16.30 uur

- Informeel samenzijn met een drankje en hapje 17.30 uur

- Einde programma
Het programma wordt gepresenteerd door Guilly Koster.

Aan dit symposium van Brabant Bekent Kleur werken mee: Anti Discriminatie Bureau (ADB) Tilburg, Basta! meldpunt discriminatie s-Hertogenbosch, COC Regio Breda, COS West en Midden Brabant, Fontys Hogeschool Journalistiek, Meldpunt discriminatie Eindhoven, Palet steunpunt voor multiculturele ontwikkeling in Noord-Brabant, POG Brabants centrum voor gehandicaptenbeleid, Steunpunt tegen discriminatie West-Brabant, Stichting Sportservice Noord-Brabant, Stichting Yoesuf kennis- en informatiecentrum Islam en (homo)seksualiteit, Babylon centrum voor studies van de multiculturele samenleving en de Wetenschapswinkel van de Universiteit van Tilburg.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Edwin Mermans, consulent Palet,
e-mail: emermans@paletweb.nl,
tel. (076) 522 30 50 of 06-12436304.
datum: vrijdag 21 maart 2003, van 12.30 tot 17.30 uur locatie: Universiteit van Tilburg, gebouw Y, Warandelaan 2, Tilburg
(Dit gebouw is toegankelijk voor mensen met een handicap.)

Last update: 04-03-03