Gemeente Eindhoven

Persbericht: 17 maart 2003, no. 46

Opbrengst sponsorloop Aqua for All naar waterprojecten in Afrika

Wandelen voor Water in Eindhoven

Leerlingen van groep 8 van de Eindhovense basisschool De Hasselbraam wandelen vrijdag 21 maart 'voor water'. Getooid met een rugzak met daarin 6 liter water doen ze mee aan een sponsortocht van 6 km, vergelijkbaar met de afstand die mensen in Derdewereldlanden dagelijks moeten afleggen voor schoon drinkwater. Voormalig topzwemmer Marcel Wouda loopt met de kinderen mee.

De landelijke sponsortocht, in het kader van de jaarlijkse Wereld Waterdag, is een initiatief van de stichting Aqua for All, mede-ondersteund door de NOVIB. Er wordt in Nederland op een 20-tal locaties gelopen, door in totaal circa 800 leerlingen. Het geld dat door de leerlingen wordt ingezameld, is bestemd voor twee projecten in Afrika. Eén daarvan is de verbetering van de infrastructuur en waterkwaliteit in het Soedanese Gedaref, een zusterstad van Eindhoven. Het tweede project is gericht op rehabilitatie van drinkwaterputten in Kajiado in Kenia.

Dhr. Houben, commissaris van de Koningin Noord-Brabant, zal het startschot lossen om 11.00 uur bij het drinkwaterproductiebedrijf van Brabant Water in Eindhoven aan de Water aan de Anton Coolenlaan 1a. Verwacht wordt dat de laatste lopers rond 13.00 uur op het Stadhuisplein zullen arriveren. In het Stadshuis wordt om 13.30 uur een contract ondertekend tussen de gemeente Eindhoven en de NOVIB onder meer gericht op samenwerking in diverse projecten in Gedaref.

In Nederland is er water in overvloed ter beschikking bij het openen van de kraan. In de hele wereld zijn er echter 1200 miljoen mensen zonder zuiver water binnen redelijk bereik. 1,2 miljoen mensen sterven elk jaar van de dorst, van wie het merendeel kinderen zijn. 5 miljoen mensen sterven aan ziektes door slecht water.

Aqua for All zet zich in voor verbetering van drinkwater- en sanitaire voorzieningen in Derdewereldlanden Initiatiefnemers voor de stichting, die vorig jaar is opgericht, zijn de waterleidingbedrijven en de bedrijven uit de sector van het waterbeheer. Ook het Brabantse waterleidingsbedrijf Brabant Water is een actieve deelnemer.

© 2003 Gemeente Eindhoven