Ingezonden persbericht

Persbericht

Spectaculair transport over de weg van historisch passagiersvliegtuig naar luchtvaartpark

Konvooi brengt Douglas DC-4 naar Aviodrome in Lelystad

Eind deze week zal het eerste grote vliegtuigtransport plaatsvinden naar het nieuwe Nationaal Luchtvaartthemapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad. Op vrijdag 21 maart zullen hijskranen de viermotorige Douglas DC-4 Skymaster uit de veertiger jaren op Schiphol-Oost op diepladers hijsen. Zaterdagmorgen zal het konvooi, dat o.a. zal bestaan uit vier diepladers, naar de Luchthaven Lelystad rijden.

De historische Douglas DC-4 Skymaster is eigendom van de Dutch Dakota Association op Schiphol-Oost, die de DC-4 aan het nieuwe luchtvaartthemapark beschikbaar heeft gesteld. De DC-4 zal in het luchtvaartthemapark Aviodrome een hoofdrol gaan spelen in het nieuwe museumgebouw. De KLM heeft van 1945 tot 1959 met 37 Skymasters gevlogen. De intercontinentale verkeersvliegtuigen boden plaats aan 44 passagiers.

Het Nationaal Luchtvaartthemapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad wordt in juli van dit jaar geopend. Naast een groot museumgebouw maken een grootbeeld-filmtheater en het volledig nagebouwde luchthaven-stationsgebouw van Schiphol, zoals dat tussen 1928 en 1940 op de Nationale luchthaven in gebruik was, deel uit van het themapark. Ook diverse vliegtuighangaars, waaronder een gereconstrueerde Britse Royal Air Force hangaar uit de Tweede Wereldoorlog, worden onderdeel van het luchtvaartpark. Het luchtvaartthemapark Aviodrome komt voort uit het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol, dat in januari van dit jaar definitief is gesloten. Meer informatie over de Aviodrome is te vinden op www.aviodrome.nl.

Noot voor de pers,