Rijksdienst voor de Monumentenzorg

ALLIANTIE RIJKSDIENST EN HOGESCHOOL LEIDT TOT START RESTAURATIEONDERWIJS

Onlangs is aan de Hogeschool van Utrecht de leerstoel "Monumentenzorg in de praktijk" opgezet. De leerstoel beoogt een nieuwe koers voor het praktijkgerichte restauratieonderwijs in Nederland. Hoofddoel is het leren begeleiden en beoordelen van restauraties. Hiermee wordt in een klemmende behoefte voorzien. Als lector op deze nieuwe leerstoel zal dr. Pim Brinkman op vrijdag 21 maart zijn 'openbare les' houden, met de titel Resultaten uit het verleden bieden garanties voor de toekomst. Hij zal zijn visie op de praktijk van de monumentenzorg en zijn ideeën over het restauratieonderwijs uiteenzetten. Brinkman blijft in deeltijd werkzaam bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) in Zeist.

Restauraties onder druk
Restauraties vormen de snelst groeiende sector in de bouwnijverheid. Dit wordt veroorzaakt door de financiële impulsen van het Rijk (o.a. Kanjersubsidies) en vooral door de toenemende maatschappelijke belangstelling voor het gebouwde erfgoed. De noodzakelijke expertise om al die kleine en grote restauraties verantwoord te beoordelen en te begeleiden, is echter niet evenredig gegroeid. Hierdoor staat de kwaliteit van uitvoering van restauraties onder grote druk.

Monumenten moeten presteren om te overleven
Restaureren beslaat een zeer breed werkterrein van historische constructies, materialen en afwerkingen. Bovendien moeten ook monumenten 'presteren' om te overleven. Ze worden niet in de tijd bevroren, maar doen dienst als woning, winkel of bedrijfsruimte. Dat betekent een permanente aanpassing aan steeds veranderende gebruikerseisen. Daarbij mag de historische essentie van het gebouw in zijn omgeving natuurlijk niet worden aangetast. Deskundige begeleiding en beoordeling van restauraties maakt bij dat proces alle verschil uit. Dit vraagt een brede expertise. De opleidingen in Utrecht voorzien hierin.

Alliantie in restauratieonderwijs
De Utrechtse leergangen, onderdeel van de Faculteit Natuur en Techniek, worden opgezet in nauwe samenwerking met de RDMZ en de beroepspraktijk, waaronder gecertificeerde restauratieaannemers. Naast de start van deze HBO-opleiding Restauratie zijn ook de bestaande post-HBO opleidingen Bouwhistorie en Restauratie bij de leerstoel ondergebracht. Een Masters-opleiding staat in de steigers. De alliantie die nu is ontstaan tussen de RDMZ en de Hogeschool, zal een nieuwe impuls geven aan het restauratieonderwijs in Nederland.