Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Europese Lente breekt aan: Frans Timmermans praat met scholieren over toekomst Europa

Den Haag, 19 maart 2003

Op 21 maart debatteren Frans Timmermans en Duitse en Belgische politici met scholieren uit Nederland, Duitsland en België in Maastricht over de toekomst van Europa. Het debat vindt plaats van 10.00 tot 12.00 uur in de aula van de Maastricht School for Management (MSM).

In vier ronden zullen scholieren en leden van de Europese Conventie met elkaar in debat gaan over de volgende thema's:
1. Europees buitenlands- en veiligheidsbeleid. Gezamenlijk optreden of ieder voor zich?
2. Uitbreiding van de Europese Unie, waarbij ook het thema 'migratie' aan de orde komt.

3. De organisatie van Europa. Moet er een Europese regering komen? Moeten kleine en grote lidstaten evenveel zeggenschap hebben? Hoe wordt Europa democratischer?
4. Bestrijding van criminaliteit in Europa. Moet er een Europese politie komen?

Leden van de Europese Conventie hebben zich ten doel gesteld om Europa in de ogen van jongeren belangrijker en tastbaarder te maken door ze te betrekken bij het debat over de toekomst van Europa. Onder de titel 'Lente in Europa' zullen op 21 maart in dat kader op een groot aantal scholen in alle lidstaten van de EU discussies plaatsvinden rondom actuele thema's van de Europese samenwerking.
De gemeente Maastricht heeft samen met de MSM en het St. Maartenscollege het initiatief van de Conventie opgepakt om ook in Maastricht aan deze campagne mee te doen. Als naamgever voor het verdrag dat in 1992 is gesloten voor verdere Europese integratie wil Maastricht hiermee jongeren de kans geven hun mening te uiten over hoe Europa er in de komende jaren uit zal moeten zien.

De discussies worden gevoerd onder leiding van Ben Knapen (oud-journalist; lid van de raad van bestuur van PCM Uitgevers). Het debat wordt ondersteund door tolken, zodat de deelnemers in hun eigen taal de discussie kunnen voeren en volgen.

De Europese Conventie is in het leven geroepen door de Europese Raad en werkt onder leiding van de Franse oud-president Valery Giscard aan een nieuw Grondwettelijk Verdrag voor de Europese Unie. Een grote verscheidenheid van regerings-, parlementaire en andere vertegenwoordigers neemt deel aan de Conventie.

Uitnodiging aan de pers:

U kunt aanwezig zijn bij het scholierendebat over de toekomst van Europa. Als u tv- of radio-opnamen wilt maken, verzoeken wij u vriendelijk dit vooraf te melden aan Hugo Maassen (+31 43 350 4201) Na afloop van het debat heeft u gelegenheid om de deelnemers aan het debat (scholieren en Conventieleden) te interviewen. Locatie: Maastricht School for Management (MSM), Endepolsdomein 150 Maastricht (Randwyck, wijk 29).

Meer informatie: Frans Timmermans (06 - 18 30 59 15)

PvdA-voorlichting

Binnenhof 1a

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*