Gemeente Apeldoorn

Apeldoorn gaat bestemmingsplannen digitaliseren

De gemeente Apeldoorn ondertekent vrijdag 21 maart een overeenkomst met het Belgische Globe NV om alle bestaande bestemmingsplannen van de gemeente digitaal te maken. Het digitaliseren zal de dienstverlening verbeteren, omdat het raadplegen van de bestemmingsplannen veel eenvoudiger wordt en omdat de mogelijkheid geboden wordt de plannen via Internet thuis of op het werk te bekijken. Aan het eind van dit jaar moeten alle bestemmingsplannen beschikbaar zijn.

Het bijzondere daarbij is, dat de bestemmingsplannen niet alleen omgezet worden van een papieren versie naar een digitale variant, maar dat de plankaarten ook intelligent worden. Op zon intelligente kaart kan bijvoorbeeld met de muis op een perceel geklikt worden, waardoor automatisch de bestemming met de bijbehorende voorschriften verschijnt. Het digitaliseren maakt het zoeken en het raadplegen dus veel eenvoudiger. Daarnaast kunnen de plannen zo ook digitaal uitgewisseld worden met bijvoorbeeld de provincie.

De eerste stap in deze richting is vrijdag 21 maart gezet door de ondertekening van een contract tussen de gemeente en Globe NV. Globe is een Belgisch bedrijf, gespecialiseerd in dataconversie (het omzetten van analoge naar digitale gegevens). Het bedrijf is gekozen in het kader van een Europese aanbesteding. Elf bedrijven bleken geïnteresseerd, niet alleen omdat het om een groot project gaat, maar ook omdat Apeldoorn een van de voorlopers is op dit gebied.

Voor het eind van het jaar moet Globe NV alle vierhonderd bestaande bestemmingsplannen van de gemeente gedigitaliseerd hebben. De gemeente moet er dan intussen ook voor gezorgd hebben, dat de plannen via Internet geraadpleegd kunnen worden.

Een bestemmingsplan zegt iets over het gebruik van de grond en wat er op staat en over de bouw- en gebruiksmogelijkheden van de grond. Het bestemmingsplan bestaat uit drie delen: een toelichting met de bedoeling van het plan; de plankaart met de precieze bestemming; en de voorschriften, die de regels beschrijven die gelden voor de bestemming.

© 1996-2003 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer
Webserver: 1