Katholieke Universiteit Nijmegen

Idiopathic Thoracic Spinal Deformities and Compensatory Mechanisms
Datum 21-3-2003

Tijd van 11:00 tot 12:00 uur

promovendus Drs. A.J.F. Hosman

promotores Prof. dr. R.P.H. Veth

copromotores Dr. M. de Kleuver, dr. G.H. Slot
faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
beschrijving Scoliotische en Scheuermann afwijkingen van de wervelkolom zijn reeds beschreven ten tijde van Hippocrates en ook heden nog bekend om hun bochelvorming. Gelukkig is de laatste decennia de operatieve behandeling van deze afwijkingen verbeterd. Drs. Hosman heeft het effect van deze operaties bestudeerd om zo operatie resultaten beter te kunnen voorspellen.
Uit zijn proefschrift blijkt dat het belangrijk is voorafgaand aan een operatie de bewegelijkheid van de wervelkolom te beoordelen om zo het operatie resultaat beter te voorspellen en zo de patiënt te verzekeren van een optimale houdingsbalans. Het corrigeren van het zieke gebochelde wervelkolom gedeelte heeft grote invloed op de resterende gezonde wervelkolom van een patiënt. Een soepele rug kan makkelijker worden gecorrigeerd dan een vaste rug. Als gevolg van hun minder soepele rug blijken met name patiënten met korte hamstrings na een operatie vaker uit balans.
biografie Drs. A.J.F. Hosman (Malden) is sinds 1 juli 2002 orthopedisch chirurg en per 1 augustus 2002 Spine Fellow in het UMC Utrecht.
contactpersoon PR & Voorlichting UMC St Radboud Nijmegen email info@prv.umcn.nl
telefoon 024 - 361 35 28