ROBECO NEDERLAND BV

Nieuw CDO biedt goed gespreide belegging in bedrijfsobligaties

Rotterdam, 21 maart 2003
PERSBERICHT

Vandaag start de inschrijving van de Robeco CDO Single A Obligatie Jun
09. Deze beleggingsvorm biedt ieder kwartaal een aantrekkelijke couponuitkering tegen een gematigd risico. CDO Single A Obligatie Jun
09 is vooral geschikt voor beleggers die een goed gespreide obligatieportefeuille willen opbouwen en zich bewust zijn van de risico's die beleggen in bedrijfsobligaties met zich meebrengt.

De CDO belegt met behulp van financiële instrumenten (credit default swaps) in leningen en bedrijfsobligaties van meer dan honderd gerenommeerde Europese en Amerikaanse ondernemingen van goede kredietkwaliteit. Om het rendement verder te kunnen verhogen, wordt een beperkt gedeelte (maximaal 10%) belegd in bedrijven met een lagere kredietkwaliteit. De portefeuille wordt beheerd door Robeco Institutional Asset Management B.V., zodat actief op ontwikkelingen kan worden ingespeeld.

CDO staat voor collateralized debt obligation en betekent letterlijk 'schuldbekentenis met onderpand'. Het gaat hier om een beleggingsstructuur die tot voor kort uitsluitend beschikbaar was voor institutionele beleggers, zoals verzekeringsmaatschappijen, banken en pensioenfondsen. Het rendement van bedrijfsobligaties is vaak hoger dan van traditionele staatsobligaties, maar de risico's zijn ook hoger. Immers, als het bedrijf waarin wordt belegd in de problemen komt of zelfs failliet gaat, dan is de belegger zijn geld kwijt. Met Robeco CDO Single A kan worden geprofiteerd van de kenmerken van een individuele bedrijfsobligatie, terwijl het risico gespreid is over meer dan 100 bedrijven.

Deze CDO biedt een alternatief voor de belegger die nu nog in individuele bedrijfsobligaties belegt; de belegger die een bepaalde mate van zekerheid zoekt en een hoger rendement verwacht dan staatsobligaties en de spaarder die een hoger rendement wil dan een spaarrekening, maar zich wel realiseert dat hij hiervoor meer risico loopt. De mogelijkheid bestaat namelijk dat bedrijven uit de portefeuille niet voldoen aan hun betalingsverplichtingen. Op basis van statistische gegevens is te verwachten dat dit percentage iets minder dan 2% bedraagt. Het effectief rendement komt bij dit percentage uit op 6,82% op jaarbasis. Daarnaast is het rendement afhankelijk van de renteontwikkelingen op de financiële markten. Als de driemaandsrente daalt, daalt ook de rente-uitkering en andersom. Driemaandelijks wordt een variabele rente uitgekeerd.

Over Robeco
Robeco biedt producten en diensten aan op het gebied van discretionair vermogensbeheer en heeft een compleet aanbod van beleggingsfondsen voor een groot aantal institutionele en particuliere cliënten wereldwijd. Het productaanbod van Robeco omvat vastrentende en aandelenbeleggingen (wereldwijd, regionaal, in specifieke sectoren en landen en in opkomende markten), evenals gemengde portefeuilles, geldmarktfondsen en alternatieve beleggingen.
De fondsen voor de particuliere markt worden zowel direct door Robeco als door andere financiële instellingen verkocht. Een aantal beleggingsfondsen, inclusief het vlaggenschip Robeco N.V., is genoteerd aan grote Europese aandelenbeurzen zoals die van Amsterdam, Parijs, Frankfurt en Londen.

Robeco bedient haar klanten niet alleen vanuit haar hoofdkantoor in Rotterdam, maar heeft in Europa ook kantoren in Frankrijk, België, Luxemburg, Zwitserland, Duitsland en Spanje. In de Verenigde Staten heeft Robeco kantoren in New York, Chicago en San Francisco (Weiss, Peck & Greer), Boston (Boston Partners), White Plains (Sage Capital Management) en Toledo (Harbor Capital Advisors).

Robeco is het onafhankelijk opererende centrum voor vermogensbeheer binnen de Rabobank Groep. De combinatie van de hoogste kredietwaardigheidsbeoordeling volgens de belangrijkste internationale rating agencies en de hoge 'Sustainability Cluster Score' geeft aan dat de Rabobank haar beleggers, leden, klanten en werknemers sinds lange tijd grote toegevoegde waarde levert.

Ronald Florisson, Corporate Communications Robeco
010 - 224 28 10

0653 - 831 586
ronald.florisson@robeco.nl

CDO Single A in het kort:
Juridische naam: Robeco CDO Single A Obligatie Jun 09. Emittent: Robeco CDO VII Limited.
Product: Credit-linked Obligatie.
Juridische einddatum: juni 2009.
Verwachte einddatum: maart 2009.
Uitkering: variabele coupon die op kwartaal basis wordt uitgekeerd.
Rating/risicoprofiel: A2 (Moody's) voor wat betreft de terugbetaling van de hoofdsom.
Uitgiftekoers: uitgifte op 102%.
Denominatie: EUR 1.000.
Onderliggende waarde: gediversificeerde portefeuille van 100-130 credits.
Geprognosticeerde yield: circa 6,82% (op basis forward curve 24 januari 2003).
Coupon hoogte afhankelijk van: aantal defaults in portefeuille en Euribor.
Hoogte hoofdsomuitkering
afhankelijk van: aantal defaults in portefeuille. Uitkering hoofdsom: einde looptijd.
Hoofdsomgarantie: geen.
Liquiditeit: dagelijks verhandelbaar.
Listing: Luxemburg.
Inschrijvingsperiode: 21 maart 2003 - 18 april 2003. Stortingsdatum: 24 april 2003.
Closingdatum: 29 april 2003.
Verkrijgbaar bij: Rabobank, Robeco Direct en andere banken in Nederland.

20 mrt 03 16:12