CBS

Appeloogst daalt sterk

De productie van appels in Nederland is in 2002 opnieuw flink gedaald. Er is ongeveer 350 miljoen kilo geoogst. Dit is 13 procent minder dan een jaar eerder. In de jaren negentig was de oogst gemiddeld nog 480 miljoen kilo. Deze daling wordt vooral veroorzaakt door een afname van de oppervlakte appelbomen. Uit cijfers van het CBS blijkt verder dat de perenoogst is uitgekomen op 171 miljoen kilo. Dit is fors meer dan de zeer lage productie in 2001 van 76 miljoen kilo.

Matige opbrengst appels per hectare
In 2002 ligt de opbrengst per hectare van appels 5 procent onder het tienjarig gemiddelde. Van de belangrijkste appelrassen valt de oogst van Jonagold met ruim 38 ton per hectare nog mee. Van de Elstarbomen is 30 ton per hectare geplukt. Dit is ongeveer 10 procent minder dan gemiddeld. Opmerkelijk zijn verder de lage opbrengsten per hectare van Cox en van Rode van Boskoop (Goudreinette).

Perenoogst herstelt na 'beurtjaar'
De opbrengst van de peren ligt in 2002 met 27 ton per hectare 10 procent boven het tienjarig gemiddelde. Dit in tegenstelling tot het voorgaande jaar toen de oogst slechts 12,5 ton per hectare bedroeg. Zo'n slechte oogst van fruitbomen wordt een beurtjaar genoemd en ontstaat vaak na een topjaar, zoals 2000. Daarnaast speelde in 2001 ook aantasting van bloemknoppen door de Pseudomonas bacterie een rol. De opbrengst per hectare van het belangrijkste perenras, de Conference, is in 2002 ongeveer gelijk aan het tienjarig gemiddelde. Van de overige rassen zoals de Doyenné du Comice ligt de opbrengst per hectare ongeveer een kwart boven het tienjarig gemiddelde.

Technische Toelichting
De hier beschreven gegevens zijn het resultaat van de combinatie van een aantal schriftelijke enquêtes onder fruittelers. De oppervlakten van de appel- en de perenrassen zijn bepaald uit een combinatie van de jaarlijkse Landbouwtelling, het 'vijfjaarlijkse structuuronderzoek fruit' en de steekproef 'rooiing & aanplant' die in vier van de vijf jaren gehouden wordt. De opbrengsten zijn bepaald uit de jaarlijkse steekproef 'oogstraming appels en peren'. Daarnaast is gebruik gemaakt van deskundigheid bij het Productschap Tuinbouw (PT), DLV-adviesgroep en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB03-053
21 maart 2003
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht