KNHS Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie



---

Evaluatiecommissie is met werk begonnen

21-3-2003

Op 1 januari 2002 werd de fusie een feit en de KNHS geboren. In de aanloop naar de fusie werd afgesproken, dat in het najaar van 2002 een evaluatie van de organisatorische opzet van de KNHS zou plaatsvinden. Wat later dan voorzien is het evaluatieproces op gang gekomen. Het Federatiebestuur stelde een Evaluatiecommissie in, die inmiddels twee vergaderingen achter de rug heeft.

De evaluatie is bedoeld om na te gaan of de beoogde nieuwe organisatiestructuur inderdaad datgene heeft gebracht wat men ervan verwachtte. Bovendien is het de bedoeling onvolkomenheden in statuten, algemene reglementen en het tuchtreglement te corrigeren en/of ontbrekende zaken aan te vullen. Het gaat daarbij om de statuten en reglementen van de KNHS, de regio's en de kringen. Voor de wedstrijdreglementen, die onlangs zijn gereedgekomen, geldt een ander traject.

Evaluatiecommissie ingesteld

Het Federatiebestuur heeft een onafhankelijke Evaluatiecommissie in het leven geroepen. Om dat aspect te benadrukken is een onafhankelijke voorzitter van buiten de KNHS aangezocht. Het is Gert Jan van Muijen, in het dagelijks leven als raadsheer verbonden aan het Gerechtshof te 's-Hertogenbosch. Hij heeft grote bestuurlijke ervaring, was enige tijd lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en voorheen in de paardensector actief als voorzitter van het KWPN en als president van de World Breeding Federation for Sporthorses. De Evaluatiecommissie bestaat verder uit twee leden uit de Ledenraad (op basis van maatschappelijke deskundigheid aangezocht), te weten de heren Willem Luiten en Bram Cambier, een afgevaardigde vanuit het Federatiebestuur, de heer Theo van den Broek, de directeuren Co Berendsen en George de Jong en de adviseur beleid en projecten Andries van den Berg, die als secretaris optreedt. De Evaluatiecommissie wordt secretarieel ondersteund door Eva Wijt-Schild.

Enquête

De Evaluatiecommissie heeft inmiddels tweemaal vergaderd. In de eerste vergadering kwam een Startnotitie aan de orde waarin het hoe en waarom van deze commissie werd beschreven. Er werd gesproken over de wijze waarop de commissie zijn werkzaamheden wil gaan verrichten, welke taken de commissie voor ogen staan en er werd een eerste planning van werkzaamheden gemaakt. Duidelijk werd al wel, dat de commissie een omvangrijke taak te wachten staat, die het naar het zich laat aanzien tegen het einde van 2003 zal resulteren in een Evaluatierapport.

In de tweede vergadering kwamen een onder de leden te houden enquête en de lidmaatschapsconstructie, zoals deze thans binnen de KNHS geldt, aan de orde. Een belangrijk onderwerp omdat wijziging ervan zo mogelijk zal kunnen leiden tot het lidmaatschap van andere rechtspersonen zoals stichtingen (naast verenigingen en individuele leden). Ook werd kort van gedachten gewisseld over de organisatorische opzet van de KNHS. Besloten werd deze discussie pas verder op te pakken nadat de resultaten van een te houden enquête bekend zijn. Dit onderzoek acht de Evaluatiecommissie essentieel. Aan circa 150 personen en/of instanties binnen de KNHS zal in april een vragenformulier worden gestuurd. Deze enquête dient voor de zomer afgerond te zijn.

Bron: Andries van den Berg