Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

3Com en Huawei vormen in China joint-venture voor professionele netwerkoplossingen

Dankzij joint-venture breidt 3Com het internationale portfolio uit van netwerkproducten met aantrekkelijke verhouding tussen prijs en prestaties.

Maarssen, 21 maart 2003 - 3Com Corporation en Huawei Technologies annonceren een overeenkomst tot het vormen van een joint-venture in Hongkong met vestigingen in Hangzhou (China). De bijdrage van Huawei aan de joint-venture omvat technologie en producten op het gebied van professionele bedrijfsnetwerken, waaronder LAN switches, routers, engineering en marketing/sales activiteiten, personeel en licenties op gerelateerd Intellectual Property. 3Com draagt $160 miljoen in contanten bij, bezittingen die zijn gerelateerd aan 3Com's activiteiten in China en Japan en licenties op gerelateerd Intellectual Property. De naam van de joint-venture luidt in de Engelse taal 3Com-Huawei en in het Chinese taalgebied Huawei-3Com.

"De joint-venture vult het huidige portfolio van 3Com naadloos aan," aldus Bruce Claflin, president en CEO van 3Com. "3Com-Huawei breidt onze bestaande productlijn aan de bovenzijde uit, zodat we onze afnemers complete oplossingen kunnen bieden."

3Com heeft het recht de producten van de joint-venture onder eigen naam op de markt te brengen over de hele wereld behalve in China en Japan. In de laatste twee landen worden de producten onder het label van de joint-venture verkocht. In China en Japan zal de joint-venture zowel de voormalige Huawei productlijn - die in de joint-venture is ondergebracht
- als de bestaande 3Com productlijn voeren. Dat laatste is vastgelegd in een OEM-overeenkomst tussen de joint-venture en 3Com.

Claflin wordt chairman van de board of directors van de joint-venture. Ren Zhenfei, president en CEO van Huawei, zal binnen de joint-venture de functie van CEO krijgen.

Huawei krijgt een belang van 51% in het nieuwe bedrijf, terwijl 3Com eigenaar wordt van de resterende 49% van de aandelen. 3Com heeft gedurende twee jaar de optie om het belang uit te breiden tot 51%, waarbij Huawei eigenaar blijft van 49% van de aandelen.

"De merknaam 3Com en de wereldomspannende distributiekanalen geven de joint-venture nu direct én op de lange termijn goede kansen," zo licht Ren de vooruitzichten toe. "De joint-venture geeft Huawei's snel groeiende netwerkactiviteiten een mondiaal karakter, waarbij onze bestaande producten direct in alle belangrijke gebieden in de wereld verkrijgbaar zullen zijn. De bijdragen van 3Com en Huawei aan de joint-venture zijn complementair en vertonen nauwelijks redundantie of overlap, in producten noch in regionale verkoop- en distributiekanalen."

De joint-venture betekent voor 3Com een uitbreiding op het gebied van stackable netwerkproducten. 3Com krijgt de beschikking over modulaire Layer 2 en Layer 3 10/100/1000 Mb switches en een complete lijn enterprise routers. Met deze producten kunnen alle behoeften voor netwerkcentrales, backbones en WAN's worden ingevuld.

Ook de aanwezigheid van beide bedrijven in de wereld is complementair. 3Com heeft een sterke positie in Europa en Noord- en Zuid-Amerika terwijl Huawei een sterke merknaam en een uitgekristalliseerd verkoop- en distributienetwerk heeft in China en Japan. Door de vorming van een joint-venture hoeven de bedrijven daardoor minder te investeren in de expansie op nieuwe markten.

Dankzij de joint venture kan 3Com een breed spectrum van innovatieve producten en oplossingen met uitgebreide mogelijkheden leveren. Het hoogopgeleide maar economisch opererende engineering team van de joint venture in China leidt bovendien tot een significant lagere Total Cost of Ownership (TCO).

Buiten China en Japan zal 3Com het internationale distributiekanaal van meer dan 41.000 partners direct kunnen inzetten voor de producten van de joint venture. De resellers van 3Com krijgen toegang tot de complete productlijn van de joint venture, waardoor ze met aantrekkelijke marges de beschikking krijgen over een lijn netwerkproducten - variërend van entry-level switches tot en met high-end routers.

Het gezamenlijke Intellectual Property van 3Com en Huawei omvat meer dan 4.000 patenten en toepassingen, meer dan 1.000 geregistreerde handelsmerken en een groot aantal belangrijke product- en componentontwerpen. Meer dan 1.000 medewerkers van Huawei - waarvan meer dan de helft met technische expertise - zullen naar verwachting overgaan naar de joint venture. 3Com zal circa 50 medewerkers leveren.

Huawei zal de investeringen in de markt van internationale netwerkproviders blijven intensiveren en zal de ondersteuning van de bestaande distributeurs en gebruikers als voorheen blijven voortzetten.

Over Huawei
Huawei Technologies is één van de belangrijke leveranciers van communicatieapparatuur in China. Het bedrijf verzorgt voor deze producten zowel het technisch onderzoek, de ontwikkeling en productie als de verkoop en technische ondersteuning. Het bedrijf heeft circa 22.000 medewerkers waarvan 46% is betrokken bij productontwikkeling. Huawei heeft onafhankelijk producten ontwikkeld voor bekabelde netwerken, mobiele netwerken, glasvezelnetwerken en datacommunicatienetwerken. De producten kennen een hoge waardering op de Chinese markt, vooral dankzij de hoge kwaliteit tegen lage kosten. De producten worden verkocht in meer dan 41 landen, waaronder Brazilië, Rusland, Duitsland, Frankrijk, Thailand, Singapore en Kenya. De omzet van Huawei bedroeg in 2002 ruim US$ 2 miljard. Daarvan werd 20% gerealiseerd met internationale verkopen.
Huawei beschikt - na 8 jaar van continue investeringen - ook over een groot aantal producten - van low-end tot high-end routers en LAN-switches - voor de markt van datanetwerken.. Deze producten vinden toepassing in de netwerken van telecommunicatiebedrijven, overheden, banken, verzekeraars en onderwijsinstellingen. De producten voor datanetwerken van Huawei vinden hun weg naar meer dan 30 landen, zoals Groot-Brittannië, Brazilië, Egypte, Singapore, Mexico en Hongkong.

Over 3Com
3Com is leverancier van veelzijdige en gebruiksvriendelijke netwerkoplossingen voor bedrijven en (overheids)organisaties, ongeacht hun omvang of werkterrein. Daarnaast levert 3Com IP-platforms en toegangsinfrastructuren voor netwerkserviceproviders. Kijk voor meer informatie op http://www.3com.nl of http://www.3com.com of http://www.3com.com/pressbox