Gemeente Westland


Vergadering Raadscommissie Fusie op 19 maart jl.


---

Op woensdag 19 maart jl. kwam de Raadscommissie Fusie in het stadhuis van 's-Gravenzande bijeen voor een openbare vergadering.

Mevrouw Van Dijk-Koffeman van VNO/NCW Westland maakte gebruik van het spreekrecht. Zij gaf, mede namens de WLTO en de Kamer van Koophandel, aan dat er bij het bedrijfsleven waardering bestaat voor het vele werk dat tot nu toe is gedaan om op 1 januari 2004 te komen tot één Westlandse gemeente. Maatschappelijke organisaties zijn goed betrokken geweest bij de opstelling van de profielschets voor de Het bedrijfsleven maakt zich echter wel grote zorgen over de uitvoering van het IOPW. Het zou een goede zaak zijn als er al voor 1 januari 2004 duidelijkheid zou zijn over de toekomst van de vijf gemeentelijke grondbedrijven, het IOPW en de Westlandse Zoom in de nieuwe gemeente Westland.

De commissie sprak verder uitvoerig over de profielschets voor de nieuwe gemeente. Vooral de vraag welk motto aan de nieuwe gemeente moest worden meegegeven gaf veel stof tot discussie. De raadscommissie gaat de stuurgroep adviseren om over dit onderwerp de mening van de burgers te peilen. De raadscommissie gaf verder de stuurgroep de nodige ingrediënten mee voor de opstelling van een notitie kernenbeleid. Deze notitie komt naar verwachting aan de orde in de laatste vergadering voor de zomervakantie.

Bureau bbn adviseurs informeerde de commissie over de procedure die gevolgd gaat worden voor de tijdelijke huisvesting van bestuur en medewerkers van de nieuwe gemeente, de definitieve huisvesting en de bestemming van de huidige gemeentehuizen. Tot slot kwam de voortgang van het totale fusieproces aan de orde. Uit de rapportage van projectleider Dirk Louter bleek dat, ondanks de nodige hobbels, het fusieproces nog steeds op schema ligt. Er is nog heel veel te doen, maar 1 januari 2004 is haalbaar.

Namens de stuurgroep (die bestaat uit de portefeuillehouders herindeling van de vijf gemeenten) waren de heren Elzenga, Van den Bos Czn. en Van der Meer aanwezig.

De raadscommissie bestaat uit de 23 fractievoorzitters uit de raden van de vijf te fuseren Westlandse gemeenten. Zij heeft in het fusieproces met name een klankbord- en adviesfunctie.

De volgende vergadering van de Raadscommissie gemeente Westland vindt plaats op woensdag 9 april 2003.