CDA

21-03-03

Verklaring Hanja Maij-Weggen, CDA-delegatievoorzitter Europees Parlement, tijdens debat Europees Parlement over oorlog tegen Irak,d.d. 20 maart 2003

Vanmorgen is dus de oorlog begonnen die een eind moet maken aan het jarenlange schrikbewind van Saddam Hussein in Irak en die moet leiden tot een echte ontwapening. Het is diep te betreuren dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties deze ontwapening niet heeft kunnen bewerkstelligen, ondanks 17 resoluties sinds 1991 en ondanks vele teams van honderden inspecteurs die sinds die tijd in Irak waren. Saddam Hussein heeft al drie oorlogen gevoerd: tegen Iran, tegen Koeweit en tegen de Koerden in het eigen land en heeft daarbij chemische wapens gebruikt. Deze oorlogen hebben gezorgd voor miljoenen doden en miljoenen vluchtelingen waarvan er 50.000 in Nederland wonen. Intussen zijn er sterke aanwijzingen dat de chemische en ook de biologische wapens in handen van terroristische organisaties zijn gegeven, en waartoe die groepen in staat zijn hebben we gezien op 11 september in New York en de VS.

Voorzitter, daarom steun ik deze actie politiek en wil ik ook mijn loyaliteit betuigen aan de vele militairen, ook uit Europa, die deze moeilijke taak moeten volbrengen. Ik was een kind toen Amerikaanse, Canadese, Engelse en Poolse militairen hun leven op het spel zetten om Europa en mijn land in 1944 en 1945 te bevrijden. We hebben ons later vaak afgevraagd hoeveel miljoenen doden toen hadden kunnen worden voorkomen wanneer eind jaren ´30 al was ingegrepen. Zo zie ik deze actie nu. een actie om veel grotere toekomstige rampen te voorkomen. Ik wil ook mijn medeleven betuigen met de Iraakse bevolking die al zoveel heeft geleden, maar waarvoor nu licht gloort aan het einde van de lange tunnel. Voorzitter, tot slot:
Na deze oorlog zal nog heel veel nodig zijn om de wonden te helen. Irak zal veel hulp nodig hebben, de Europese lidstaten zullen zich moeten beraden op hun houding - de laatste weken onder andere in de Veiligheidsraad - en we zullen ook de hand moeten uitsteken naar de Arabische wereld. Deze oorlog is niet tegen hun gericht, maar tegen het kwaad in Irak dat gestopt moet worden voor het te laat is. Daar gaat het om in dit conflict en daarom staan we politiek achter die landen die de actie voor ontwapening vannacht zijn begonnen, zoals ook de Nederlandse regering dat doet.