Korps: Friesland, plaats: Fryslân 21-03-2003
Politieberichten van 21/3 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Leeuwarden: bedreiging
Donderdag omstreeks 19.40 uur werd een conductrice van de Nederlandse spoorwegen in de trein, baanvak Zwolle Leeuwarden, bedreigd door twee vrouwen. De vrouwen, een 21-jarige inwoonster van Almere en een 24-jarige inwoonster van Amsterdam, waren niet in het bezit van een geldig plaatsbewijs. Toen de conductrice, een 36-jarige inwoonster van Enschede, hiervoor een bekeuring uitschreef, werden de vrouwen kwaad. Zij scholden de conductrice uit en bedreigden haar met de dood. In Steenwijk werden de verdachten uit de trein gezet. De conductrice reed met de intercity door richting Leeuwarden en deed daar aangifte. Ondertussen kwam het bericht door dat de twee verdachten de volgende trein richting Leeuwarden hadden genomen. Ook nu waren zij niet in het bezit van een plaatsbewijs. De beide verdachten werden vervolgens in Leeuwarden uit de trein gehaald en aangehouden. Zij werden overgebracht naar het bureau en tegen beide "dames" werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Heerenveen: ongeval bouwlift
Vanmorgen omstreeks 09.25 uur vond bij het ziekenhuis "Tjongerschans" aan de Thialfweg een ongeval plaats met een bouwlift. Men was bezig bij de nieuwbouw om de aldaar geplaatste bouwlift af te breken. Plotseling viel, door nog onbekende oorzaak, een gedeelte van de bouwlift naar beneden en raakte twee mannen die op de grond met de rug naar de lift stonden. Een gedeelte van de bouwlift kwam op deze mannen terecht, die daardoor gedeeltelijk bekneld kwamen te zitten. Door de brandweer werden de beide mannen uit hun benarde positie bevrijd. De mannen, een 29-jarige inwoner van Kollumerzwaag en een 31-jarige inwoner van Zwaagwesteinde, raakten gewond (o.a. gebroken heup, nekletsel en een open botbreuk) werden overgebracht naar het ziekenhuis. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Harlingen: inbraak winkel
Afgelopen nacht werd ingebroken in een winkel aan de Voorstraat. Vermoedelijk kwam men binnen door verbreking van een raam. Uit de opengemaakte kassa werd een klein geldbedrag weggenomen. Het pand werd verlaten door de winkeldeur open te breken. Een medewerker, een 62-jarige inwoner van Harlingen, heeft aangifte gedaan.

Gorredijk: aanrijding met lichtgewonde
Vrijdag omstreeks 09.05 uur vond op de Overtoom een "kop/staart" aanrijding plaats tussen twee personenauto`s. Een 21-jarige inwoonster van Gorredijk wilde op de kruising Overtoom Kalkoven met haar auto linksaf slaan. Een achter haar rijdende personenauto, bestuurd door een 24-jarige inwoner van Wijnjewoude, had dit te laat door en botste op zijn voorligger. De vrouw werd met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Buitenpost: pinpasfraude
Op donderdag 27 februari wilde een 26-jarige inwoonster van Buitenpost geld opnemen bij de ING-bank aan de Kerkstraat. Haar pas bleef toen achter in de automaat. Zij werd ter plaatse geholpen door een Engels sprekende vrouw, doch de pas kwam niet terug. Later bleek dat er ruim 800.- met haar pasje was gepind en van haar rekening was afgeschreven. Hetzelfde overkwam een 42-jarige inwoner van Kollum, die bij dezelfde bank wilde pinnen. Met zijn pasje werd ruim 200 euro gepind. De beide slachtoffer hebben aangifte gedaan. Bij de Rabo-bank in Twijzel gebeurde hetzelfde. Een 16-jarig meisje uit Twijzel was zo alert hierop niet in te gaan. Zij zag dat in de pingleuf een hulpstuk met een lus was aangebracht, die het pasje tegenhield. Het pasje kon daarna op eenvoudige wijze door de onbekende vrouw worden verwijderd. Het 16-jarige meisje uit Twijzel deed eveneens aangifte. In de eerste week van maart werden in Emmeloord een man en een vrouw aangehouden. De 27-jarige vrouw en de 30-jarige man van buitenlandse afkomst, verbleven in Nederland en hadden geen vaste woon- of verblijfplaats. Bij hun aanhouding hadden zij ruim 8000.- in hun bezit. Het geld is in beslag genomen. Het bleek dat de twee ook actief waren geweest in Noordoost Fryslân. De politie Emmeloord heeft verder onderzoek verricht.

Wons: snelheid
Vrijdag omstreeks 09.35 uur werd op de Weesrsterweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 39-jarige inwoner van Bolsward, reed met een snelheid van 136 kilometer per uur, terwijl aldaar 80 was toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272