Gemeente Leeuwarden

Pomp na 28 jaar uit vaarroute stadsgrachten

Pomp in de gracht Met het verwijderen van een drieduizend kilo wegende pomp uit het water van het Schavernek, is een begin gemaakt met het bevaarbaar maken van de Leeuwarder stadsgrachten. Tot vanmorgen vroeg blokkeerde de pomp, die voor doorstroming in het water zorgde, het vaarwater nog. Als het baggerwerk in de binnenstad achter de rug is, zijn alle grachten weer bevaarbaar voor kanos, waterfietsen en kleine bootjes.

De pomp in het Schavernek is na de baggeroperatie niet meer nodig. Tegen die tijd zijn ook de bergbezinbassins onder Blokhuisplein en aan de Wissesdwinger klaar. Dankzij die bassins wordt er zelfs tijdens heftige regenval nooit meer rioolwater (vermengd met het regenwater) op de grachten geloosd. Dat maakt de pomp overbodig. Drijfvuil wordt vanaf volgende maand vaker opgeruimd. Eén keer per week vaart er een speciaal bootje door de grachten om afval op te vissen.

De grote schoonmaak van de stadsgrachten is een klus van gemeente Leeuwarden en Wetterskip Fryslân. Het is onderdeel van het project Stad van Water en Cultuur om waterrecreatie in Leeuwarden te bevorderen.