Rechtbank Leeuwarden

Bezwaren van de Waddenvereniging tegen ontheffing voor het doden van hazen en wilde eenden afgewezen (provincie Fryslân)
Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 21-03-2003

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben aan de eigenaar van een aantal percelen zeekraal en zeeaster een ontheffing verleend op grond van de Flora- en Faunawet voor het afschieten van hazen en wilde eenden. De ontheffing is bedoeld ter voorkoming van schade aan genoemde gewassen. De percelen waar het hier om gaat, liggen in het gebied Noord-Friesland Buitendijks en vallen binnen de grenzen van het Waddengebied dat door verschillende (internationale) regelingen wordt beschermd (o.a. Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn).

De Landelijke Vereniging tot Behoud van de Waddenzee heeft tegen deze ontheffing bezwaar gemaakt en tevens aan de bestuursrechter om een voorlopig oordeel gevraagd. Door de Waddenvereniging is onder meer aangevoerd, dat betwijfeld kan worden of het afschieten van hazen en wilde eenden wel een effectief middel is en dat het bejagen van genoemde soorten leidt tot verstoring in het Waddengebied.

De voorzieningenrechter van de rechtbank Leeuwarden, sector bestuursrecht, heeft in zijn uitspraak van 26 februari 2003 het verzoek om schorsing van de ontheffing afgewezen. De rechter vindt dat is aangetoond dat hazen en wilde eenden schade veroorzaken aan de zeekraal en zeeaster. De eigenaar van de percelen heeft meer dan voldoende geprobeerd om deze schade te beperken, maar de preventieve maatregelen zijn onvoldoende succesvol gebleken. De rechter is verder van mening dat voldoende aannemelijk is geworden dat het bejagen wel effectief zal zijn. Van strijd met de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn is volgens de rechter geen sprake, omdat het niet valt te verwachten dat het afschieten van een aantal hazen en wilde eenden op een beperkt gebied, significante effecten zal hebben op het Waddengebied.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF6050

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...d=11153&i=32&ti=3 http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=11153&i=&ti= . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...d=11153&i=32&ti=3 .