Keuringsdienst van Waren

Nieuws

Waarschuwing voor gebruik anti-rain sprays

Datum: 21-3-03

De VWA/Keuringsdienst van Waren raadt het gebruik van spray-bussen protector anti-rain in de 400 ml-verpakking van de firma Comforta dringend af. Bij gebruik van de bussen protector anti-rain (waterafstotende spray o.a. voor het impregneren van jassen) kunnen consumenten en hun huisdieren ernstige ademhalings- en longproblemen krijgen.

Het gaat om de volgende producten in 400 ml-verpakking:
* Megafit waterafstotende spray

* Marla Antirain

* Protector Antirain voor suède en leder

* Protector Antirain voor jassen

* Punch Instant Protector

* VG anti-rain spray

De verschijnselen die kunnen optreden als gevolg van inademing van de spray zijn: sterke prikkelhoest en keelirritatie, eventueel gevolgd door benauwdheid misselijkheid, hoofdpijn en koorts. De verschijnselen treden binnen enkele uren na inademing op. Inmiddels heeft het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum een 70-tal meldingen van longklachten ontvangen in verband met deze sprays. Van ruim 30 personen is bekend dat zij als gevolg hiervan in het ziekenhuis moesten worden opgenomen.

Verreweg de meeste klachten hadden betrekking op producten geïmporteerd door de firma Comforta. Deze firma heeft op 21 februari j.l. een recall-advertentie in de landelijke dagbladen geplaatst. Het ging toen om producten met specifieke productcodes en een geurarme samenstelling.

Ondanks deze terugroepactie hebben zich onlangs weer tenminste vijf nieuw meldingen van longproblemen voorgedaan. Hiervan waren twee klachten het gevolg van het gebruik van een product met nieuwe samenstelling.

Aangezien nog niet duidelijk is wat de oorzaak is van de problemen raadt de VWA/Keuringsdienst van Waren dringend aan het gebruik van alle producten te staken. Het product kan worden teruggebracht naar de winkel waar het gekocht is of naar een chemokar. De importeur zal zo spoedig mogelijk een recall-advertentie in de landelijke dagbladen plaatsen.

Voor vragen kunnen consumenten tijdens kantooruren bellen met de importeur: 0172- 579202

foto: parkiet