Dienstenbond CNV

PreNed: sociaal plan nodig door COA-perikelen
21-03-2003

In de afgelopen weken zijn we door uw directie op de hoogte gebracht van alle perikelen rond het COA-beveiligingscontract. Door de verminderde instroom van asielzoekers is het COA genoodzaakt om het aantal centra te verminderen. Daar bovenop komt de inschrijving voor de nieuwe opdracht voor beveiliging van COA-locaties. Tenslotte speelt de aanhoudende onzekerheid over de dubbele bezetting op de locaties. Al met al genoeg reden voor zorg.

Sluiting centra.
Op dit moment is al duidelijk dat een fors aantal COA-locaties dichtgaat. Dit heeft in de afgelopen weken al tot de nodige onrust geleid. Zoals ook eerder bericht is voor deze situatie, die nu en in de komende maanden speelt, niet voorzien in een Sociaal Plan. Uiteraard hebben we daar vragen over gesteld. Uw werkgever heeft ons verzekerd dat alle verschuivingen van personeel over COA-locaties en andere opdrachten tot nu toe zonder problemen verloopt. Er zou op dit moment geen sprake zijn van boventalligheid. Graag houden we uw werkgever daaraan. Mocht het in de praktijk anders zijn dan horen we graag van u. Dan kunnen we er wat aan doen.

Inschrijving opdracht
De inschrijving door uw werkgever op de nieuwe
COA-beveiligingsopdracht vanaf 1 juli 2003 biedt kansen maar zeker ook risicos. Mocht de opdracht aan anderen worden gegund, dan is er een acuut probleem. Of er een probleem op komst is weten we niet. Wel wil uw werkgever zich daarop voorbereiden. Gelet op de omvang van de COA-beveiligingsopdracht is dat niet vreemd. Daarom is met ons afgesproken om de komende weken te gebruiken voor het maken van een Sociaal Plan. Het Sociaal Plan moet er in voorzien dat de sociale gevolgen bij een eventueel ontslag beperkt zullen blijven. De onderhandelingen zullen worden gevoerd met de directies van PreNed en Securitas samen. De situatie is, op hoofdlijnen, voor beide immers gelijk. De onderhandelingen zullen op korte termijn starten: maandag 24 maart. We houden u op de hoogte en zullen, net als bij een CAO, uw mening vragen. Niet alleen tussentijds maar zeker in de eindfase van de onderhandelingen. Leden van de CNV Dienstenbond bepalen hoe het Sociaal Plan er uit komt te zien.

Dubbele bezetting.
Twee weken geleden konden we u goed nieuws berichten over de beslissing van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. We hebben toen ook aangegeven dat het COA nog in beroep kan gaan. Het COA heeft nog steeds niets van zich laten horen. Daar zijn we behoorlijk nijdig over, vanwege de belangen die er voor alle collegas op het spel staan. Tegelijkertijd raakt het ook direct aan de werkgelegenheid. Een afgedwongen dubbele bezetting kan voor meer collegas zekerheid bieden op werk. We houden u op de hoogte!

Nog geen lid??
Bent u eigenlijk al lid van de CNV Dienstenbond? Word lid!

Meer informatie?
Voor vragen of opmerkingen naar aanleiding kunt u contact opnemen met de onderhandelaar namens de CNV Dienstenbond, Harry Gerding, tel: (023)5651052.