Gemeente Nuth


21-03-2003

Start ontmanteling Asielzoekerscentrum Schimmert

Handelen, gedenken en vernieuwen
Op vrijdag 21 maart 2003 start de ontmanteling van het Asielzoekerscentrum (AZC) in Schimmert. In opdracht van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zal de Firma Heezen uit Eindhoven de megaklus uitvoeren. De gemeente Nuth zal onder het motto Handelen, gedenken en vernieuwen het sloopproces begeleiden. Waardevolle stukken zullen voor het nageslacht bewaard blijven. In september 2003 zal de ontmanteling klaar zijn.

Over de voortgang van het sloopproces, zullen het COA en de gemeente Nuth regelmatig informatie verstrekken. De inwoners van Schimmert hebben op woensdag 19 maart een brief van de gemeente en het COA ontvangen.

Sloopplan
Firma Heezen start op 21 maart met de afbakening van het terrein. Vervolgens zal de firma beginnen met de sloop op normale bouwvaktijden. Eind augustus zal de slopershamer definitief rusten. Voordat het zover is, zullen er vanaf april 15 vrachtwagens gemiddeld per dag het puin afvoeren. Om de overlast te beperken zal de route over de autosnelweg via Spaubeek naar Heerlen verlopen. Het centraal meldpunt voor informatie en klachten is de heer G. Laeven, technisch medewerker Bouwzaken gemeente Nuth. Hij is tijdens kantooruren bereikbaar op 045-565 91 69. Op de website van de gemeente Nuth www.nuth.nl zal het sloopproces vanaf eind maart gevolgd kunnen worden. De omwonenden hebben een brief ontvangen als toelichting op de sloop die zal plaatsvinden.

Waardevolle stukken
Voor het nageslacht zullen waardevolle stukken bewaard blijven uit het voormalige klooster van de Montfortanen. Door het verdwijnen van Op den Bies, verdwijnt ook een stukje cultuurhistorie. De gemeente Nuth, omwonenden en het COA werkten al samen in de Dorpscommissie AZC Schimmert. Zij vormden het aanspreekpunt uit de bevolking van Schimmert inzake het AZC Schimmert. Deze commissie is nu aangevuld met vertegenwoordigers van de Heemkundevereniging Schimmert en treden op als Comité Gedenkteken Op de Bies. Aanspreekpunt is de heer A. Soons. Zij vormen het initiatief uit de bevolking van Schimmert met als doel waardevolle stukken met een historische betekenis zichtbaar bewaard zullen blijven voor het nageslacht. Over de wijze hoe dit vorm zal krijgen, zal het comité met een plan komen en dit vervolgens uitvoeren. Het COA heeft een aantal nog bruikbare speeltoestellen kosteloos beschikbaar gesteld. Na een opknapbeurt zal de gemeente de toestellen opnieuw beschikbaar stellen voor de jeugd.

Voorgeschiedenis
Op 9 augustus 1993 werd het gemeentebestuur van Nuth door het toenmalige ministerie van WVC per fax op de hoogte gesteld van het voornemen om in het complex Op de Bies 33 een tijdelijke noodopvang voor 100 asielzoekers te realiseren voor het tijdvak 1993 tot mei 1994. Medio februari 2003 hebben de laatste asielzoekers het pand verlaten. Nu zal er gehandeld worden en is de sloop een feit. Het verdwijnen van dit voormalige klooster en opvangcentrum voor asielzoekers vergt een moment van gedenken. Vervolgens ontstaat op deze cultuur historische plek ruimte om te vernieuwen. Handelen, gedenken en vernieuwen zijn de stappen die nodig zijn om na dit proces van slopen te kunnen bouwen aan de toekomst.