Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit

Minuut

Koninklijke KPN N.V.
De heer A.J. Scheepbouwer
Postbus 30000
2500 GA 'S-GRAVENHAGE

2500GA30000

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer OPTA/EGM/2003/201258 2003u00119rvb Datum Onderwerp Bijlage(n) Tariefvoorstel internationale tarieven (E03209041)

Geachte heer Scheepbouwer,

Het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) heeft op 21 maart 2003 per fax (kenmerk: 2003-U-00119-RvB; gedateerd 20 maart 2003) van Koninklijke KPN N.V. (hierna: KPN) een voorstel ontvangen voor de nieuwe internationale tarieven die KPN voornemens is per 1 mei 2003 in te voeren. Het college verzoekt KPN om in de correspondentie aangaande dit voorstel naast het kenmerk ook het zaaknummer E03209041 te vermelden.

Voorstel KPN
In het tariefvoorstel van KPN stijgen alle internationale tariefelementen met ongeveer 3,5%. Aangezien zowel het starttarief en minuuttarief worden verhoogd, resulteert dit voorstel een gemiddelde verhoging van 3,1%. De gemiddelde verhoging blijft onder het inflatiepercentage van 2002: 3,5%.

Wettelijk en regelgevend kader
Op grond van artikel 35, eerste lid, van het Besluit ONP huurlijnen en telefonie (BOHT), dienen de tarieven van de aanbieder met aanmerkelijke macht op de markt voor het gebruik van het vaste openbare telefoonnetwerk en van de vaste openbare telefoondienst te voldoen aan het vereiste van kostenoriëntatie. Reeds bij de invoering van het price cap regime in 1999 was het college van oordeel dat op de markt voor internationaal telefoonverkeer sprake was van zodanig effectieve concurrentie dat het beoordelen op de bovengrens van de tarieven achterwege kon blijven.

Overwegingen van het college
De huidige gemiddelde tariefwijziging is niet groter dan de stijging van het gemiddelde prijspeil. Deze tariefstijgingen zijn beperkt. Daarnaast hebben de tariefstijgingen relatief weinig impact op de rekening van de consument omdat er beperkt naar deze bestemmingen wordt gebeld. Indien de stijgingen op de



rekening van een individuele consument toch veel invloed heeft1, heeft deze consument tal van mogelijkheden om internationaal verkeer bij concurrenten van KPN af te nemen.

Besluit
Gegeven het feit dat de voorgestelde IDD-tarieven in overeenstemming zijn met de eis van kostenoriëntatie, zoals vermeld in artikel 35, eerste lid, BOHT, besluit het college op grond van artikel 36, zesde lid, jo artikel 35, eerste lid, BOHT, de voorgenomen tarieven goed te keuren.

Hoogachtend,

HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT,

namens het college,
het hoofd van de afdeling Eindgebruikersmarkt

drs. K. Noorlag

Rechtsmiddel
Belanghebbenden, die zich met dit besluit niet kunnen verenigen, kunnen binnen zes weken, aanvangende met ingang van de dag na die waarop dit besluit is bekendgemaakt, daartegen een bezwaarschrift indienen bij de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan:

Het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit Postbus 90420
2509 LK Den Haag
onder vermelding van "Bezwaarschrift".

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en dient in ieder geval de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, alsmede de gronden van het bezwaar te bevatten. Zo mogelijk dient een afschrift van het besluit en de overige op het bezwaar betrekking hebbende stukken te worden meegezonden.

1 Bijvoorbeeld omdat een klant veel meer dan gemiddeld belt met een bestemming waarvan het tarief stijgt.