Gemeente Helmond


Eerste certificaat politiekeurmerk voor particuliere bouwer

18 maart 2003

Wethouder R. van Heugten overhandigt de familie Pechler op vrijdag 21 maart het certificaat Politiekeurmerk Veilig Wonen. Zij is de eerste in Brandevoort die haar woning heeft gebouwd volgens de richtlijnen van het keurmerk. De feestelijke uitreiking vindt plaats bij de familie Pechler, Schutsboom 66 om 16.00 uur. U bent daarbij van harte welkom.

De bouwers die verantwoordelijk zijn voor de projectmatige bouw, de Compagnie Brandevoort en het Bouwfonds Ontwikkeling, bouwen volgens de richtlijnen van het Politiekeurmerk. De gemeente zorgt voor een optimale inrichting van het openbaar gebied. Particulieren, die dus zelf bouwen, worden verzocht aan te sluiten in de rij. Helaas is nog niet iedereen overtuigd van de noodzaak hiervan. Het gemeentebestuur hoopt dat anderen het voorbeeld van de familie Pechler volgen.

Het is de bedoeling dat alle woningen in Brandevoort volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen worden gebouwd. Door het Politiekeurmerk te koppelen aan bouwprojecten, wordt een optimale veiligheid nagestreefd. Zo wordt niet alleen gekozen voor het beste hang- en sluitwerk, verlichting en kozijnen, ook de openbare inrichting wordt nauwkeurig bekeken. Deze wordt zodanig ingericht dat het voor dieven onaantrekkelijk is om ergens in te breken. Men moet dan denken aan voldoende verlichting en lage beplanting.

Per jaar wordt er in Nederland zo'n 100.000 keer ingebroken. De ervaring leert dat de kans op inbraak bij woningen die volgens het Politiekeurmerk zijn gebouwd, 90% kleiner is. Daarnaast zijn er diverse verzekeringsmaatschappijen die zo'n 15% korting geven op de inboedel wanneer een woning het certificaat Politiekeurmerk heeft.
---