Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MINLNV: Verzamelverbod voor alle vogels

nr. 20 maart 2003

VERZAMELVERBOD VOOR ALLE VOGELS

Het verzamelen van vogels wordt verboden. Dit geldt ook voor jaarbeurzen, markten, verkopingen en veilingen, tentoonstellingen, keuringen en andere evenementen. Tot nu toe gold dit verbod alleen voor pluimvee. Dit heeft minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij vandaag besloten. Het besluit past in het beleid van de minister ter verdere beteugeling van de verspreiding van Klassieke Vogelpest.

Dieren die gevoelig zijn voor Klassieke Vogelpest hoeven niet meer in heel Nederland opgehokt te worden. De verplichting geldt vanaf 21 maart alleen nog maar voor het ingesloten gebied van de Gelderse Vallei en een veiligheidszone van zo.n tien kilometer hieromheen. De reden hiervoor is dat de Gelderse Vallei in veterinair opzicht nog steeds een onrustig beeld laat zien. Het gaat bij dit ophokgebod onder meer om kippen, kalkoenen, eenden en parelhoenders.

Verder worden er oplossingen gecreëerd voor welzijnsproblemen met eenden, voor het vervoer met lege vervoermiddelen, het vervoer van opfokpluimvee en voor het vervoer van broedeieren van buiten de ingesloten gebieden. Ook deze maatregelen gaan in op vrijdagmorgen 21 maart 00.00 uur.

In het vervoersbeperkingsgebied de Gelderse Vallei zitten de enige twee eendenslachterijen van Nederland. Bijna alle eendenbedrijven liggen buiten het ingesloten gebied. Om welzijnsproblemen voor deze eenden te voorkomen heeft de minister besloten dat onder strikte voorwaarden eenden uit de rest van Nederland geslacht mogen worden in deze twee slachterijen. Eén van de voorwaarden heeft betrekking op de route waarlangs de eenden vervoerd mogen worden. Overigens mag het eendenvlees niet geëxporteerd worden.

Sinds het begin van de vogelpest geldt voor zowel binnen als buiten de ingesloten gebieden een verbod op het vervoer van vervoermiddelen voor pluimvee, eieren en pluimveemest. Vanaf vannacht is het weer mogelijk om buiten de ingesloten gebieden lege vervoermiddelen onder strikte voorwaarden te vervoeren, zoals grondige reiniging en ontsmetting. Binnen de ingesloten gebieden bevindt zich een aantal lege vervoermiddelen, dat onder het huidige regime niet mag worden gebruikt. Vanaf vannacht mogen deze voertuigen onder strikte voorwaarden éénmalig uit het gebied worden gebracht.

Vanaf vannacht mogen broedeieren van buiten de ingesloten gebieden weer onder strikte voorwaarden vervoerd worden naar broederijen. Ook mogen onder voorwaarden oude leghennen weer worden afgevoerd naar slachthuizen en vervangen door jonge hennen.Tenslotte mogen buiten de ingesloten gebieden dieren die gevoelig zijn voor Klassieke Vogelpest onder voorwaarden weer naar het slachthuis worden vervoerd.

Klassieke Vogelpest of Aviaire Influenza is een zeer besmettelijke pluimveeziekte, herkenbaar aan zwellingen aan de kop en hals en aan verkleuring van de kam en de poten. De incubatietijd bedraagt ongeveer tien dagen. De ziekte verloopt daarna snel, met in de meeste gevallen de dood tot gevolg. Sinds eind februari zijn in Nederland tot nu toe 61 besmettingen en 48 ernstige verdenkingen geconstateerd.

Al deze maatregelen zijn te vinden op www.minlnv.nl

20 mrt 03 23:42