Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Dossier Klassieke vogelpest

Wijziging Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 dd. 21-03-2003 19:00 uur

Toelichting voor de Staatscourant

Het is veterinair verantwoord onder voorwaarden de import van broedeieren van kalkoenen toe te staan. Dit komt tot uitdrukking in het nieuwe artikel 2b van de regeling. De broedeieren moeten vanaf de grens rechtstreeks naar een geregistreerde broederij worden vervoerd en moeten worden vervoerd, opgeslagen en ingelegd overeenkomstig een protocol dat is goedgekeurd door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees.

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om de diercategorieën die ingevolge artikel 5 mogen worden vervoerd naar een bedrijf waar geen andere AI-gevoelige dieren aanwezig zijn te verduidelijken. Het betreft eendagskuikens, opfokleghennen, opfokouderdieren en opfokgrootouderdieren. Als gevolg daarvan is ook de Gezondheidsverklaring opgenomen in bijlage II bij de regeling, aangepast.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ;

Gelet op beschikking 2003/191/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 19 maart 2003 tot vaststelling van beschermende maatregelen in verband met een sterk vermoeden van besmetting met aviaire influenza in Nederland (PbEG L 74);

Gelet op Richtlijn 92/40/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 19 mei 1992 tot vaststelling van communautaire maatregelen voor de bestrijding van aviaire influenza (PbEG L 167);

Gelet op artikel 10, eerste lid, van Richtlijn nr. 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 28 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautair handelsverkeer in bepaalde levende dieren en producten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224);

Gelet op de artikelen 17, 30, eerste en derde lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:

Artikel I

De Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 2a wordt het volgende artikel ingevoegd:

Artikel 2b

1. Het verbod, bedoeld in artikel 2a, is niet van toepassing op van kalkoenen afkomstige broedeieren die vanaf de grens rechtstreeks naar een overeenkomstig de Verordening productie en handel in broedeieren en levend pluimvee 1992 geregistreerde broederij worden vervoerd.
2. De in het eerste lid bedoelde broedeieren worden vervoerd, opgeslagen en ingelegd overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, goedgekeurd protocol.

B

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste en derde lid wordt 'eendagskuikens, opfokhanen, opfokhennen, opfokmoederdieren en opfokgrootouderdieren' telkens vervangen door: eendagskuikens, opfokleghennen, opfokouderdieren en opfokgrootouderdieren.
2. In het tweede lid wordt 'opfokhanen, opfokleghennen, opfokmoederdieren en opfokgrootouderdieren' vervangen door: opfokleghennen, opfokouderdieren en opfokgrootouderdieren.

C

In artikel 7, tweede lid, wordt 'de artikelen 4, 5, 5a en 5b' telkens vervangen door: de artikelen 2b, 4, 5, 5a en 5b.

D

Bijlage II van de regeling wordt vervangen door de bij deze regeling opgenomen bijlage.

Artikel II

Deze regeling wordt bekend gemaakt aan de media en treedt op 21 maart 2003 om 19.00 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

Bijlage II

GEZONDHEIDSVERKLARING

Voor opfokleghennen, opfokouderdieren en opfokgrootouderdieren gehouden buiten de gebieden aangewezen in bijlage I bij de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 en die worden verplaatst buiten deze gebieden in Nederland.
---

In te vullen door de pluimveehouder

Naam pluimveehouder :
Laadadres bedrijf :
UBN :

Betreft pluimveesoort : opfokleghennen / opfokouderdieren / opfokgrootouderdieren *
Aantal :
Afleveradres :

Kenteken vrachtauto en / of aanhanger :

Datum :

Hantekening pluimveehouder :

---

In te vullen door de dierenarts

Ondergetekende verklaart :
- Alle pluimvee op bovenstaand bedrijf klinisch geïnspecteerd te hebben op:
Datum :
Tijd :

- Bij deze dieren geen klinische verschijnselen te hebben geconstateerd die wijzen op Aviare Influenza of enige andere aangifteplichtige besmettelijke dierziekte.

- Het onderzoek binnen 12 uur voorafgaand aan het laden van het pluimvee te hebben uitgevoerd.

Naam dierenarts :
Adres :
Woonplaats :
Telefoonr. Praktijk :
Datum :

Handtekening :

* Omcirkel wat van toepassing is.

Regeling


---