Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Signalen over invoeren modernisering AWBZ

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DBO-CB-U-2367358

21 maart 2003

Naar aanleiding van uw verzoek van 19 maart 2003 om te reageren op signalen uit het veld in verband met de invoering van de modernisering van de AWBZ, het volgende.

De modernisering van de AWBZ gaat 1 april 2003 van start. U geeft aan signalen te hebben ontvangen uit het veld als zou de invoering van de modernisering van de AWBZ tot problemen leiden. De invoering van de modernisering van de AWBZ is een grote veranderingsoperatie die de nodige inspanningen vereist. Daarom heb ik de afgelopen periode voorzien in een zorgvuldig implementatietraject ten aanzien van de invoering van de regeling pgb nieuwe stijl, een scholingstraject voor de indicatiestellers en een intensieve voorlichtingscampagne in 25 regios. Wel realiseer ik me dat organisaties zoals zorgkantoren, indicatieorganen en aanbieders moeten wennen aan het werken met een nieuw systeem. Onbekendheid met en eventuele kinderziektes in nieuwe systemen kunnen in de praktijk leiden tot problemen. Om deze mogelijke problemen aan te kunnen pakken heb ik daarom voorzien in verschillende achtervang- en ondersteuningsstructuren. Zo is er voor indicatieorganen vanaf 1 april vanuit VWS extra achtervangcapaciteit beschikbaar, in menskracht of middelen. Bij het CVZ is een helpdesk ingericht voor organisaties ten behoeve van het snel signaleren en oplossen van problemen. Deze helpdesk richt zich zowel op zorg in natura als het persoonsgebonden budget.

Ik zal de gevolgen van de inwerkingtreding van de gemoderniseerde AWBZ zowel op macro- als op microniveau goed volgen aan de hand van een monitor en een signaleringsmodel. Wanneer hieruit blijkt dat zich ongewenste zaken voordoen kan snel en effectief worden ingegrepen.

Mij zijn op het moment geen aanwijzingen bekend die de invoering van de modernisering van de AWBZ op 1 april 2003 in de weg staan. Natuurlijk zijn er onzekerheden, maar ik ben ervan overtuigd dat de modernisering van de AWBZ een succes wordt.
Mocht u wel concrete signalen hebben, verzoek ik u deze aan mij te overleggen.

Met mijn brief van 18 maart jl. heb ik u overigens onlangs voorzien van informatiemateriaal voor cliënten en organisaties (AWBZ/2365526). Tevens heb ik hierbij gewezen op de mogelijkheid aan u een toelichting te geven over de veranderingen binnen de AWBZ door de Directeur-Generaal Maatschappelijke Zorg en de leiding van het project.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp