Apple Benelux

Apple voert wijzigingen door op gebied van corporate governance

Board of Directors akkoord met aanstelling van nieuwe leden, gewijzigde rol voor commissies en vermindering van het aantal aandelenopties

Bunnik, 21 maart 2003 - Apple maakt vandaag bekend dat de Board of Directors van het bedrijf gisteren een aantal maatregelen heeft goedgekeurd die erop zijn gericht verbeteringen tot stand te brengen in het bestuur van het bedrijf. De maatregelen houden onder meer in dat er twee onafhankelijke bestuurders zullen worden toegevoegd aan de Board of Directors, dat de inzet van onafhankelijke commissies in de Board of Directors zal worden uitgebreid en dat het aantal geplaatste aandelenopties als percentage van het totale aantal uitstaande opties en aandelen zal worden teruggebracht van 23 procent naar 16 procent.

In aansluiting op het voornemen om twee extra onafhankelijke bestuurders aan de Board of Directors toe te voegen, maakte Apple gisteren bekend dat Al Gore, de voormalige vice-president van de Verenigde Staten, per direct is toegetreden tot de Board of Directors. Tevens is Apple op zoek naar een tweede onafhankelijke bestuurder, die voor het einde van de zomer zou moeten worden aangesteld. Na aanstelling van een tweede onafhankelijke bestuurder zullen vijf van de zeven leden van de Board of Directors van Apple op grond van de regels van de SEC en de NASDAQ als onafhankelijk kunnen worden aangemerkt.

De Board of Directors besloot tevens de taken van het onafhankelijke Nominating Committee (Benoemingscommissie) van de Board uit te breiden met toezicht op het corporate governance-beleid van Apple, en op grond hiervan de naam van de commissie te wijzigen in "Nominating and Corporate Governance Committee". Daarnaast is de rol van de Auditcommissie uitgebreid in overeenstemming met de Sarbanes-Oxley Act en voorschriften die zijn voorgesteld door de SEC en de NASDAQ. Beide commissies bestaan in meerderheid uit onafhankelijke bestuurders en worden bovendien voorgezeten door onafhankelijke bestuurders.

Tevens heeft de Board of Directors twee maatregelen goedgekeurd die erop zijn gericht het aantal geplaatste aandelenopties als percentage van het totale aantal uitstaande opties en aandelen terug te brengen van het huidige niveau van 23 procent naar 16 procent. De eerste maatregel bestaat uit een vrijwillig optie-omwisselingsprogramma voor werknemers, dat werknemers van het bedrijf in staat stelt hun bestaande opties om te wisselen voor een kleiner aantal nieuwe aandelenopties tegen de vrije marktwaarde, zes maanden en een dag nadat hun bestaande opties zijn geannuleerd. Dit programma staat alleen open voor werknemers die niet de functie van executive officer hebben en die beschikken over opties met een uitoefenprijs van $25 of meer. De tweede maatregel houdt in dat Apple CEO Steve Jobs vrijwillig de 27,5 miljoen aandelenopties die hij bezit omwisselt voor een nieuwe toekenning van 5 miljoen aandelen die vrijkomen voor verhandeling drie jaar na de datum van toekenning. Verwacht wordt dat beide maatregelen er samen toe zullen leiden dat netto meer dan 32 miljoen opties zullen terugvloeien naar het bedrijf, wat overeenkomt met bijna 7 procent van het totale aantal opties en aandelen dat op dit moment uitstaat.

Daarnaast ging de Board of Directors ermee akkoord dat het bestaande, niet door de aandeelhouders goedgekeurde optieplan zal worden ingetrokken zodra het omwisselingsprogramma voor werknemers is afgerond en zodra goedkeuring van de aandeelhouders is verkregen om het aandelenplan voor executive officers, dat wel door de aandeelhouders is goedgekeurd, zodanig aan te passen dat het kan worden gebruikt om opties toe te kennen aan alle werknemers van het bedrijf.

"Dit is een bijzondere dag voor de aandeelhouders van Apple. Het aantal onafhankelijke vertegenwoordigers in de Board of Directors wordt uitgebreid, in de persoon van Al Gore hebben we een geweldige nieuwe bestuurder aangetrokken en het aantal geplaatste aandelenopties als percentage van het totale aantal uitstaande opties en aandelen wordt teruggebracht van 23 naar 16 procent", zo verklaarde Steve Jobs, CEO van Apple. "Apple maakt de beste personal computers ter wereld en het ligt voor de hand dat we ook alles in het werk stellen om het bedrijf met het beste corporate governance-beleid ter wereld te worden".

Meer informatie over het corporate governance-beleid van Apple is beschikbaar op www.apple.com/investor. De voorwaarden van het optie-omwisselingsprogramma voor werknemers zijn opgenomen in een "Tender Offer Statement on Schedule TO" dat vandaag door Apple is ingediend bij de SEC.

© 2003 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iPod en Sherlock zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.


***

Apple
Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Websites van Apple: Voor informatie over Apple: http://www.apple.com Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple Benelux: http://www.apple.com/nl/pr