Gemeente Weert

12/03/2003

Tentoonstelling in Gemeentemuseum Weert
Geloof in kunst en kunst zonder kerk

In het Gemeentemuseum Weert, locatie Jacob van Horne, is vanaf zaterdag 22 maart de tweeledige expositie 'Geloof in kunst en Kunst zonder kerk' te bezoeken.

Geloof in kunst is een reizende tentoonstelling van hedendaagse religieuze kunst, die het resultaat is van een wedstrijd, door het Bisdom Roermond in 2001 uitgeschreven.
Het thema van de wedstrijd was: 'In het begin was het woord' [Joh. 1,1-18]. Kunstenaars werden, verdeeld over de categorieën professionals, studenten en amateurs, uitgedaagd om op persoonlijke wijze dit christelijke thema te verbeelden.
Van de in totaal 262 inzendingen uit binnen- en buitenland is door een jury een selectie gemaakt van 22 werken die nu de expositie Geloof in Kunst vormen.

Kunst zonder kerk
In kunst zonder kerk worden voorbeelden van moderne kunst getoond, die weliswaar religieuze motieven kennen doch niet religieus zijn. Deze kunstwerken komen uit de eigen collectie moderne kunst van het museum.

Lezing
Op vrijdag 9 mei organiseert het Gemeentemuseum Weert een lezing van dr. Joost de Wal over het thema Kunst zonder Kerk. Joost de Wal promoveerde op een studie naar twintigste eeuwse moderne religieuze kunst in het kader van ontkerkelijking en verwereldlijking. De auteur heeft hierbij gebruik gemaakt van werken uit de rijksaankopen uit de jaren tachtig. Dit werk bevindt zich ook in de collectie van het museum en zal tijdens deze expositie te zien zijn. De gelijknamige publicatie van het proefschrift van de heer De Wal verscheen onlangs bij uitgeverij Amsterdam University Press.
De aanvang van de lezing is om 20.00 uur in het Jacob van Hornemuseum en de toegang is gratis.

Openingstijden
De tentoonstelling is te bezichtigen van 22 maart tot en met 25 mei 2003. Gemeentemuseum Weert, locatie Jacob van Horne, is gevestigd aan de Markt 7 in Weert. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het museum, tel. (0495) 531 920, e-mail: museumweert@planet.nl.