Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Overeenkomst om overstromingsgevaar te beteugelen

Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag tijdens het Derde Wereld Water Forum in Japan een intentieverklaring ondertekend met Argentinië, Bangladesh, China en Vietnam op het gebied van geïntegreerd overstromingsbeheer van laaglandrivieren en de kustzone.
Alle samenwerkende landen hebben grote rivieren binnen hun grenzen, liggen aan zee en zijn geconfronteerd geweest met (de dreiging van) overstromingen. De rivieren hebben daarnaast ook verschillende functies: drinkwatervoorziening, scheepvaart, visserij en irrigatie. Door toename van de bevolking en ontwikkeling van stedelijke gebieden in de door overstroming bedreigde regios hebben de rivieren in sommige landen steeds minder de ruimte en in andere landen juist te veel. De veiligheid langs de kust komt, onder meer door klimaatverandering, ook vaker onder druk te staan.
Schultz van Haegen: De verwachting is dat deze ontwikkelingen zich zullen voortzetten en dat in 2050 tachtig procent van de wereldbevolking leeft in gebieden die worden bedreigd door overstromingen. Daarom hoop ik dat we kunnen leren van elkaar en dat de samenwerking tussen ons in de toekomst resulteert in een optimale aanpak van overstromingsgevaar.
Nederland voert sinds 2000 een beleid waarbij rivieren meer ruimte wordt gegeven.

Speech staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen (Engelstalig).
Zie het origineel http://www.minvenw.nl/cend/dc...h_srcID=1664&id=1 .