Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 22-03-2003 Persberichten district Rijn en Venen 14.27 uur

Jongeren opgepakt voor vernieling

WOERDEN Zaterdagavond om 22.26 uur kreeg de politie een melding binnen dat er vernielingen werden gepleegd in het oude clubgebouw van SC Woerden in de Jan Steenstraat. De politie is direct met verschillende voertuigen naar de locatie gereden en hebben daar het terrein omsingeld. Op het terrein zijn acht jongeren in de leeftijd van 17, 18 en 19 jaar uit Woerden en Harmelen aangehouden. Een van de jongeren, een 17 jarige jongen uit Harmelen bekende een ruit te hebben ingegooid. Van alle minderjarigen zijn de ouders ingelicht. De jongen die de ruit heeft ingegooid zal de schade vergoeden.

Scholieren jarenlang bedreigd

WOERDEN/LINSCHOTEN - Negen jongeren, afkomstig uit Linschoten en Woerden, moeten zich voor de rechter verantwoorden, omdat zij op de fietsroute van scholieren leeftijdgenoten hebben bedreigd en mishandeld. Zij eisten geld van de scholieren. De groep daders van 15 tot en met 17 jaar oud, heeft ruim 1600 euro buitgemaakt.

Twee verdachten zitten nog steeds in de jeugdgevangenis. Eerder deze week verschenen enkele van de verdachten al voor de kinderrechter, binnenkort volgt een tweede zitting. De strafbare feiten van de groep kwamen afgelopen najaar aan het licht, maar bleken al veel langer aan de gang te zijn. Een van de slachtoffers is liefst zes jaar lastiggevallen. Sommige scholieren waren meerdere keren per week het slachtoffer, anderen ongeveer een keer per maand. De groep daders opereerde in wisselende samenstelling. De afpersingen vonden veelal plaats toen de scholieren op weg waren naar school en op de terugweg.

Vorig jaar oktober 2002 kwam bij de politie de eerste melding binnen van de ouders van een scholier. Er werd echter geen aangifte gedaan, omdat men bang was voor represailles. De bedreigde of mishandelde jongeren en hun ouders is slachtofferhulp aangeboden. De (tientallen) gepleegde feiten zorgden wel voor behoorlijke spanningen in de gezinnen van slachtoffers. Een van hen stal geld van een ouder om de groep afpersers te kunnen betalen. De slachtoffers durfden hun ouders aanvankelijk ook niet in te lichten.

Enkele van de afpersers maakten deel uit van een groep die zich eerder schuldig maakte aan een reeks diefstallen in Linschoten, Montfoort en Woerden die zich ook nog voor de rechter moeten verantwoorden. De politie onderhoudt de komende tijd de contacten met de schoolleiding en de betrokken gezinnen.

Verdachte woninginbraak aangehouden

MAARSSEN De politie heeft vrijdagmorgen om 05.50 uur een man aangehouden die verdacht wordt van verschillende woninginbraken. Een inwoner van Maarssen had vrijdagmorgen de politie gebeld, nadat hij een man had betrapt op inbreken in zijn woning. De politie was snel ter plaatse en zag een man op de Rogier van Otterloolaan die voldeed aan het signalement. De man, een 36 jarige inwoner van Utrecht is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Vier verdachten bedrijfsinbraak aangehouden

LINSCHOTEN De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vier mannen aangehouden op verdenking van een bedrijfsinbraak.

Een getuige had de politie gebeld. Ter plaatse bleek een bedrijfspand aan de Jacob Barneveldstraat geforceerd te zijn. Op aanwijzing van de getuige kon op de M.A. Reinaldaweg vier verdachten in een auto worden aangehouden. De mannen in de leeftijd van 20, 22 en 27 jaar uit Den Haag en Harreveld zijn overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.