Ingezonden persbericht

100.000 duizend mensen demonstreren tegen de oorlog in Irak

Oppositie tegen Amerikaanse oorlogspolitiek groeit

Nederland geeft militaire steun aan Amerikaans opperbevel

P E R S B E R I C H T

Van het Platfom tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Amsterdam, 22 maart, 2003 - Vanmiddag heeft het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' in Amsterdam een massale demonstratie georganiseerd, tegen de Amerikaanse aanvalsoorlog in Irak. De omvang van de demonstratie maakt duidelijk dat ondanks het feit dat de oorlog van start is gegaan, de oppositie tegen de Amerikaanse oorlogspolitiek in Nederland toeneemt.

Intusssen heeft de Nederlandse regering duidelijk gemaakt dat zij niet alleen de oorlog politiek ondersteunt (zoals zij eerder deze week aan de Kamer schreef), maar ook militair.
Dit bleek uit de aanwezigheid vanmiddag van de Nederlandse luchtmacht- officier luitenant kolonel Blom op een persconferentie, die werd geleid door generaal Frank, de bevelhebber van de operaties in Irak. "De Nederlandse aanwezigheid," zei woordvoerder Saskia Kouwenberg, "bewijst dat dit kabinet geen enkel belang hecht aan de massale oppositie tegen haar steun aan het Amerikaanse beleid". Het Platform doet een beroep op de Tweede Kamer om haar controlerende taak ten aanzien van de regering op dit punt nog serieuzer te nemen.

"Zowel uit kringen van de vekbeweging als de PvdA is vandaag deelgenomen aan de demonstratie. Het Platform gaat de komende weken door met het verbreden van het verzet tegen de openlijke en verkapte steun van de regering aan de Amerikaanse oorlogspolitiek", verklaarde Saskia Kouwenberg verder.

Doordat veel mensen niet op tijd op de Dam konden zijn vanwege grote vertragingen bij de NS, groeide de demonstratie in de loop van de middag steeds verder aan. Terwijl de eerste demonstranten om 13.00 uur van de Dam vertrokken, kwam het eind van de stoet pas om 15.45 op het Museumplein aan.

Na afloop van de vreedzaam verlopen demonstratie kwam het rond het met containers afgezette Amerikaanse consulaat tot een korte, maar hevige confrontatie tussen een kleine groep mensen en de ME.

Noten voor de pers:


- Woordvoerders van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog" Saskia Kouwenberg: 05-25220775
Karel Koster: 06-13223359


- Actueel overzicht van de 'prominenten' die mee-opriepen tot de demonstratie op: http://vredessite.nl/nieuweoorlog/2003/amsterdam2203


- Alle lokale anti-oorlogsplatforms in Nederland op: http://vredessite.nl/nieuweoorlog/platforms.html


- Actueel vredesnieuws uit binnen- en buitenland is beschikbaar op de samenwerkende websites:
http://www.wereldcrisis.nl
http://www.vredessite.nl
http://www.indymedia.nl


- Alle eerder uitgebrachte persberichten van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' op: http://www.omslag.nl (bij 'pers')