Ministerie van Algemene Zaken

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST

Persbericht
22 maart 2003

KABINET, IRAKESE, TURKSE EN MAROKKAANSE ORGANISATIES: DIALOOG VOORTZETTEN

Minister-President Balkenende, minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Minister Nawijn voor Vreemdelingenzaken en Integratie hebben heden overleg gevoerd met vertegenwoordigers van Irakese, Turkse en Marokkaanse organisaties over de oorlog in Irak. Het kabinet wil met deze bijeenkomsten begrip tonen voor gevoelens van zorg en de onrust bij grote groepen minderheden, en tevens met de organisaties bezien hoe gezamenlijk een positieve bijdrage geleverd kan worden aan de goede verhoudingen tussen de bevolkingsgroepen in ons land. In deze bijeenkomsten heeft het kabinet zijn standpunt nader toegelicht. Het kabinet is van mening dat het bij de oorlog in Irak gaat om de internationale rechtsorde en herstel van de mensenrechten en democratie in Irak. Alle gespreksdeelnemers waren het er over eens dat hier geen sprake is van een godsdienstoorlog.
De organisaties hebben naar voren gebracht hoe zij de thans ontstane situatie beoordelen. Het kabinet en de maatschappelijke organisaties vinden dat de gevolgen van een eventueel internationaal conflict het vreedzaam samenleven van burgers van uiteenlopende afkomst in ons land niet mogen verstoren.
Afgesproken is dat kabinet en organisaties zich gezamenlijk zullen inzetten voor een vreedzame samenleving en zij doen een beroep op een ieder in ons land hieraan een bijdrage te leveren. Het belang van een voortzetting van de dialoog werd onderstreept.
RVD, 22.03.2003, 15.55 uur