Staatsbosbeheer


28 februari 2003

Vanaf zaterdag 22 maart is in Kasteel Groeneveld in Baarn de imponerende tentoonstelling Panorama Bouwwerk Natuur te zien. Negen superdias vormen een prachtig panorama van Nederlandse natuurprojecten. Ogenschijnlijk zijn de natuurgebieden vanzelf ontstaan. In werkelijkheid is er hard overlegd en onderhandeld, getekend en gerekend, gegraven en geboord om deze natuurgebieden te realiseren. De negen projecten maken deel uit van het grootste bouwproject van Nederland: de Ecologische hoofdstructuur.

Actueel
Panorama Bouwwerk Natuur is een zeer actuele tentoonstelling. Door de bezuinigingen op de overheidsuitgaven en andere accenten in het natuurbeleid staat de wijze van realisatie van de Ecologische hoofdstructuur de laatste tijd immers ter discussie. Er is minder geld beschikbaar voor grondverwerving. Daarnaast worden er visies ontwikkeld om de natuurprojecten vooral in samenwerking met agrariërs te realiseren.

Het idee
De tentoonstelling Panorama Bouwwerk Natuur is een idee van landschapsarchitect Henk van Blerck (Schokland, Rhenen). Aan de hand van de dias, met titels als Technonatuur, Samplenatuur en Nieuwe oernatuur, wil hij laten zien hoe Nederlanders hun natuur bouwen. Daarbij wordt duidelijk dat ook in de natuur verschillende bouwstijlen te ontdekken zijn.
De prachtige superdias in de tentoonstelling zijn gemaakt door Peter van Bolhuis (PANDION).

Panorama Bouwwerk Natuur is van 22 maart tot en met 28 september 2003 te zien in Kasteel Groeneveld en reist daarna langs diverse bezoekerscentra van Staatsbosbeheer. De tentoonstelling is in samenwerking met Staatsbosbeheer tot stand gekomen. Kasteel Groeneveld is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.