Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

Universiteit Utrecht aan. Beeldamteriaal kunt u opvragen bij de voorlichter van de Botanische Tuinen, mw.drs. Akkie Joosse, tel. 030-2537787, e-mail a.j.joosse@bio.uu.nl.


---

Planten vermeerderen

Zaai- en Kweekweekend Utrechtse Botanische Tuinen

Het leuke van planten is dat je er op een vrij eenvoudige manier meer van kunt maken. Je kunt ze stekken, zaaien, scheuren en zelfs afleggen.
Tijdens het Zaai-en Kweekweekend (22 en 23 maart) op Fort Hoofddijk laten de Botanische Tuinen u kennismaken met een groot aantal van deze methodes. Daarnaast zijn zaden, bollen, planten, zaaimaterialen en gereedschap te koop en geven experts als Rita van der Zalm en Roger Bastin lezingen.

Demonstraties

Het hele weekend zijn er doorlopend demonstraties van diverse vermeerderingstechnieken zoals scheuren en stekken. Het materiaal hiervoor komt uit de eigen tuin en vaak kan het publiek ook stekjes meekrijgen om thuis te proberen.
Ook diverse verenigingen, zoals de Fuchsiavereniging, Geraniumvereniging en Dahliavereniging laten zien hoe je speciale plantengroepen het makkelijkst vermeerdert. Ook daar zijn stekjes te koop of te krijg.
Er is een apart hoek ingericht waar iedereen zelf aan de slag kan met het verspenen van jonge plantjes. De ervaring leert dat ook kinderen dit geweldig vinden, vooral omdat de plantjes daarna mee naar huis mogen!

Verkoopmarkt
Op de verkoopmarkt zijn een aantal vooraanstaande kwekers te vinden met interessant materiaal, zoals Rita van de Zalm met een uitgebreid aanbod bollen en knollen, Kwekerij Bastin met een groot assortiment kruiden, Ton Vreeken met vele bijzondere zaden en EasyPlant met voor gekweekt materiaal.
Ook De Wiltfang is aanwezig met ambachtelijk gereedschap en ander tuinmateriaal.
In de eigen winkel van de Tuinen is bovendien een uitgebreid sortiment zaden uit de tuin te koop.

Lezingen

Beide dagen zijn er lezingen. Om 13.00 uur spreekt Rita van der Zalm over tuinieren met bollen, om 14.00 uur vertelt Roger Bastin meer over het kweken van kruiden en om 15.00 uur vertelt de Utrechtse hoogleraar Kees van Loon over effect van smaakveredeling op de kwetsbaarheid van planten voor ongedierte.

Informatie

Het Zaai- en Kweekweekend vindt plaats in het Kassencomplex van de Botanische Tuinen bij Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht). De Tuinen zijn geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur (speciaal voor dit weekend tot 17.00 uur). De toegangsprijzen bedragen EUR 4,50 voor volwassenen, EUR 3,50 voor houders van een Pas65 en groepen. Kinderen tot 12 jaar betalen EUR 1,50 en een MJK is geldig. De Tuinen zijn bereikbaar met stadsvervoer lijn 11 en 12. Voor meer informatie: 030-2535455 of kijk op www.botanischetuinen.uu.nl