Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

LAUREL en HARDY expositie in Hoorn

Unieke verzameling affiches, foto s, brieven en memorabilia.

In het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn is van 22 maart t/m 15 juni 2003 een grote tentoonstelling rond s werelds beroemdste komische duo te zien: Laurel en Hardy. Uit een unieke privécollectie worden originele affiches, foto s, brieven en verzamelobjecten getoond. Van een door Oliver Hardy gedragen kledingstuk tot unieke affiches uit de jaren dertig. Uiteraard zijn ook talloze fragmenten te zien uit de bijna honderd films die De Dikke en Dunne hebben gemaakt.

Het Museum van de Twintigste Eeuw maakte bij de samenstelling van de expositie "Laurel & Hardy, lachen met De Dikke en De Dunne" dankbaar gebruik van de kennis en collecties die in Nederland beschikbaar zijn. Zo is geput uit de enorme verzameling van Siep Bousma uit Enkhuizen (waarschijnlijk de grootste collectie in Europa!) en ook gedoken in het archief van de Nederlandse Laurel & Hardy fanclub. Tientallen bioscoopaffiches en honderden andere objecten maken de tentoonstelling tot een unieke presentatie.

Laurel en Hardy, het bekendste komische duo uit de geschiedenis van de film. Twee vrienden, de een dik, de ander dun, die door hun onhandigheid van de ene bizarre situatie in de andere rollen. Vrijwel alles gaat altijd mis. Pas in 1927 werden ze als komisch duo gelanceerd door de Hal Roach studios in CaliforniQ. Stan Laurel was toen al 37 en Oliver Hardy 35 jaar oud. Niet oud, maar ook niet echt jong meer en ze hadden allebei al een hele carrière achter de rug. Een loopbaan waarin ze ieder apart als verdienstelijke komieken bekend stonden maar zeker niet tot de absolute top behoorden. Dat kwam pas toen ze als duo gingen optreden.

Stan Laurel heette eigenlijk Arthur Stanley Jefferson. Hij werd geboren op 16 juni 1890 in Ulverston in Midden Engeland. Op 18 januari 1892 werd Oliver Norvell Hardy geboren in Harlem in de Amerikaanse staat Georgia.

Via allerlei omzwervingen zouden ze elkaar in 1926 tegenkomen in de filmstudio van Hal Roach in Los Angeles. "Duck Soup" (1927) werd de eerste rolprent waarin zij samen optraden. Al gauw zou de wereld aan hun voeten liggen omdat er een superieur komisch duo aan het filmfirmament was verschenen. Laurel en Hardy waren al eens een keer samen in een film te bewonderen geweest, dat was in "The Lucky Dog" uit 1920.

Beiden vermoedden bij die gelegenheid nog niet dat zij zeven jaar later een duo zouden vormen. Als de Dikke en Dunne zouden ze samen bijna honderd films maken. Hun laatste film maakten Laurel & Hardy in Europa:"Atoll K" (1951).

Oliver overleed al in 1957, Stan in 1965.

"Laurel & Hardy, lachen met De Dikke en De Dunne"

22 maart t/m 15 juni 2003

Voor informatie: 0229-214001 of www.museumhoorn.nl.

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur en in het weekend vanaf 12 uur.

Entree: Volwassenen: 3.50 Euro en kinderen van 4-16 jaar en CJP: 2 Euro.

Museumjaarkaart: gratis entree, Rabo- en NS-kaarten: 50 % korting.

Het Museum beschikt over een lift, een MuseumCafé en een Erfgoedwinkel.


---
einde persbericht

Redactie, wij hebben veel fotomateriaal voor u beschikbaar! Bijgaand slechts een voorbeeld.

Voor informatie: Hans Stuijfbergen 0229-214001.

Bierkade 4

1621 BE Hoorn

0229-214001