Korps: Friesland, plaats: Fryslân 23-03-2003
Politieberichten van 22/3 (13.00 uur) t/m 23/3 (13.00 uur)

Leeuwarden: inbraak school
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een school aan de Idzerdastins. Een ruit van een klaslokaal werd vernield. Uit dit klaslokaal werd een complete computer met toebehoren weggenomen. Een medewerker, een 49-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte.

Leeuwarden: winkeliefstal
Zaterdag omstreeks 10.45 uur werd uit een supermarkt aan de Emmakade een groene/gele bak met daarin postzegels, bus- en telefoonkaarten gestolen. De bak was per ongeluk even op de balie gezet. In verband met de drukte was men vergeten deze terug te plaatsen. De caissière, een 18-jarige inwoonster van Leeuwarden, zag dat een onbekende man de bak wegnam en ermee de winkel uitliep. Zij heeft nog geprobeerd te man tegen te houden, hetgeen mislukte. De verdachte liep weg in de richting van de Willem Lodewijkstraat. De inhoud van de bak had een waarde van enige duizenden euro`s. De caissière deed aangifte. Het signalement van de man: blanke man, leeftijd tussen de 20 en 30 jaar, lengte ongeveer 1.90 meter, slank postuur, blond/donker blond kort haar, hij droeg een blauwe spijkerbroek met een blauwe blouse met verticale strepen.

Surhuisterveen: inbraak woningen
Tussen afgelopen dinsdag en zaterdag werd ingebroken in een woning aan de Taeke Schuilingalaan. Het slot in de achterdeur werd vernield. De gehele woning werd doorzocht. Uit een slaapkamer werd een kluisje weggenomen met daarin een gouden kettinkje met daaraan twee hangertjes en een gouden dasspeld. Verder werden een playstation met vier spellen gestolen. De 25-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een woning aan de Johan ter Schoeleweg. Ook hier werd het slot van de achterdeur geforceerd. Uit de woonkamer werden twee portemonnees weggenomen met daarin ruim honderd euro en een aantal bankpasjes. Ook een gsm werd meegenomen. In de woning werden ook de sleutels gevonden van de bestelauto, die op de oprit naast de woning stond geparkeerd. Deze bestelauto, merk Opel Vivaro, kleur wit, voorzien van het kenteken 54-BG-RB werd meegenomen. De 40-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een woning aan de Groningerstraat. Via een geopend Wc-raampje was men binnen gekomen. In de woonkamer werden enkele laden en kasten doorzocht. De vrouw des huizes werd wakker van gestommel en waarschuwde haar man, die op onderzoek uitging. De verdachte(n) waren toen reeds gevlogen. Uit de woning werd portemonnee weggenomen met daarin wat kleingeld, een bankpasje en een ziekenfondspas. De 67-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: autobrand
Zaterdag omstreeks 10.00 uur wilde een 40-jarige inwoonster van Leeuwarden haar auto starten. De auto stond geparkeerd op de Gealanden. De auto wilde niet starten. Ook na een paar keer choken ging het niet. Toen de vrouw na ongeveer 5 minuten weer een poging waagde, zag zij plotseling rook onder de motorkap vandaan komen. De brandweer werd gewaarschuwd, doch kon niet voorkomen dat de gehele auto uitbrandde. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Dokkum: toezicht eierzoeken
Zaterdag tussen 06.30 en 13.00 uur werd in samenwerking met de A.I.D. in de gemeente Dongeradeel controle uitgeoefend op het zoeken en rapen van kievitseieren. In het veld werden 28 mensen gecontroleerd. Allen waren in het bezit van de juiste papieren. Er werden geen overtredingen geconstateerd.

Heerenveen: vermiste man aangetroffen
Zaterdag omstreeks 11.45 uur werd door een visser, een 49-jarige inwoner van Vegelingsoord, in het water van het Heerenveense Kanaal in de nabijheid van de Jousterbrug een lijk aangetroffen. Het bleek te gaan om het stoffelijk overschot van een man. Door de brandweer is het lijk uit het water gehaald. Het stoffelijk overschot werd overgebracht naar de aula in Heerenveen en aldaar bleek dat het ging om de 47-jarige Gerrit Roest, die sinds vrijdag 21 februari werd vermist. Hij is die dag weggelopen uit het centrum van de Geestelijke Gezondheidsdienst in Heerenveen. De man bleek door verdrinking om het leven te zijn gekomen. Van een misdrijf is geen sprake.

Wolvega: aanrijding met trein
Zaterdag omstreeks 20.05 uur vond op de spoorwegovergang aan de Heerenveenseweg een aanrijding plaats tussen een personenauto en een intercitytrein. De bestuurder van de personenauto, een 76-jarige inwoner van Bantega, kwam uit de richting van de Drafbaan en was zonder na te denken de spoorwegovergang opgereden. De man was aanspreekbaar, doch zat bekneld in zijn auto. De man werd door de brandweer bevrijd. Hij werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De trein was ongeveer 600 meter verderop tot stilstand gekomen. Deze werd teruggereden naar het station Wolvega. Het bleek dat de bestuurder gedronken had. In het ziekenhuis werd een bloedproef van de man genomen. De uitslag van deze bloedproef is nog niet bekend. De auto werd totaal vernield.

Drachten: aanrijding met lichtgewonden
Zaterdag omstreeks 04.00 uur vond op het Zuid een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 19-jarige inwoner van Leeuwarden, kwam in een flauwe bocht van de weg in de berm terecht. De bestuurder verloor daarop de macht over het stuur en via de bermsloot sloeg het voertuig over de kop en kwam totaal vernield op zijn kop in het weiland tot stilstand. De bestuurder werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten(rugklachten) en aldaar opgenomen. Een bij passagier, een 17-jarige inwoner van Gorredijk, raakte lichtgewond en werd door zijn vader opgehaald. De bestuurder bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. De auto werd weggesleept.

Akkrum: fietsendieven
Zaterdag omstreeks 23.45 uur werden bij het Ns-station in Akkrum vijf jongens aangehouden ter zake fietsendiefstal. De jongens, 18,18,18 en 19 jaar, allen uit Leeuwarden en een 18-jarige inwoner van Wergea waren met de stoptrein uit Leeuwarden op het station in Akkrum aangekomen. Surveillerende agenten zagen dat twee jongens naar de fietsenstalling liepen en aldaar twee fietsen wegnamen en daarmee naar het wachtlokaal liepen. Deze fietsen stonden op slot. In het wachtlokaal werden de andere jongens aangetroffen alsmede nog een drietal fietsen, die ook uit de fietsenstalling afkomstig bleken te zijn. Van een twee fietsen was het slot vernield. De jongens werden overgebracht naar het bureau en de fietsen werden in beslag genomen. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: dealer aangehouden
Zondag omstreeks 00.45 uur werd op de Oldegalileen een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake dealen. De verdachte verkocht 0.2 gram cocaïne aan een gebruiker. Toen de dealer werd aangehouden had hij geen drugs meer in zijn bezit. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Sumar: aanrijding met drank
Zondag omstreeks 01.45 uur reed een 23-jarige bromfietsbestuurder over het fietspad langs de Van Harinxmaweg. Hij zag daarbij een fiets, die op het fietspad lag c.q daar was neergegooid, over het hoofd. De bromfietsbestuurder raakte de fiets en kwam ten val. Hij raakte niet gewond. Wel bleek dat de man had gedronken. Aan het bureau blies hij 335 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren. Naar de eigenaar van de fiets zal nog een onderzoek worden ingesteld.

Oldetrijne: onder invloed
Zondag omstreeks 03.10 uur werd op de Pieter Stuyvesantweg een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 16-jarige inwoner van Scherpenzeel, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de jongeman 305 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Harlingen: onder invloed
Zondag omstreeks 04.00 uur werd op de Westerzeedijk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Harlingen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 405 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Lemmer: brand woning
Zondag omstreeks 00.10 uur kwam er een melding binnen van een woningbrand aan de Gale Hamkesstraat. De brand was ontdekt door een buurtbewoner. Op het moment van uitbreken van de brand was de 30-jarige bewoner niet thuis. De brand was ontstaan in de woonkamer. Het vuur werd door de brandweer geblust. Wat de oorzaak van de brand is geweest, is nog niet duidelijk. Het schadebedrag dat door de brand is ontstaan, is niet bekend Op een slaapkamer werd een kleine hennepplantage aangetroffen. 64 planten met toebehoren werden in beslag genomen. De bewoner was inmiddels thuis gekomen en met hem is de afspraak gemaakt dat hij in de loop van deze week over de hennepplantage zal worden gehoord.

Heerenveen: mishandeling
Zondag omstreeks 03.15 uur kreeg een 28-jarige inwoner van Heerenveen in een horecagelegenheid aan de Oude Koemarkt verschillende klappen in het gezicht. Hij liep een bloedende vleeswond op aan zijn gezicht. De klappen werden gegeven door een 25-jarige inwoner van Minnertsga, die ter plaatse kon worden aangehouden. Wat de aanleiding tot de mishandeling is geweest, is nog niet duidelijk daar de aangever nog moet worden gehoord. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Heerenveen: onder invloed
Zondag omstreeks 05.20 uur werd op de Koorbeursweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Amsterdam, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 400 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 05.25 uur werd op het Vliet een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 39-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 1080 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 14 uren. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Zondag omstreeks 05.30 uur werd op het Noordvliet een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder een 23-jarige inwoner van Grou, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 440 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272