Nieuwsbericht

zondag, 23 maart 2003, 12.15 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Verkeerscontroles
Heerhugowaard, vrijdag 21 maart 2003.
Vrijdagmiddag is er van 13.00 uur tot 15.00 uur een verkeerscontrole geweest langs de Oosttangent in Heerhugowaard. In die periode zijn elf personen bekeurd wegens auto rijden zonder gordel en er zijn twee bekeuringen geschreven wegens mobiel bellen tijdens het rijden. Alkmaar, vrijdag 21 maart 2002.
Vrijdagmiddag is er van 13.00 uur tot 15.30 uur een bromfietscontrole gehouden langs de Rekerdijk en het Molentochtpad. Er zijn zes bekeuringen gegeven: twee wegens het rijden zonder helm en vier wegens het brommerrijden op een fietspad waar dit niet toegestaan is. Heerhugowaard, vrijdag 21 maart 2003.
Vrijdagmiddag is van 15.00 uur tot 17.00 uur een algemene verkeerscontrole gehouden langs de Middenweg, Westerweg in Roze Flamingo in Heerhugowaard. Hierbij zijn 28 bekeuringen uitgeschreven, onder andere wegens het brommer rijden zonder helm en het rijden op een opgevoerde bromfiets.
Castricum, zaterdag 22 maart 2003.
Zaterdagavond is er van 20.00 uur tot 22.00 uur een alcoholcontrole gehouden langs de Zeeweg in Castricum. Hierbij zijn veertig automobilisten gecontroleerd waarvan niemand te veel had gedronken.

Pijnlijke knie na botsing
Alkmaar, vrijdag 21 maart 2003.
Vrijdagmiddag even voor 17.00 uur is een 12-jarige jongen uit Alkmaar gewond geraakt aan zijn knie na een botsing met een 20-jarige automobilist uit Heerhugowaard. De 12-jarige jongen reed op zijn fiets over de Kompasweg in Alkmaar en bij de kruising met de Laan van Athene liet hij de automobilist niet voorgaan waarna een botsing ontstond. De fietser is lichtgewond.

Woninginbraak
Alkmaar, vrijdag 21 maart 2003.
Vrijdag is er ingebroken in een woning aan de Mr. P.J. Troelstrakade in Alkmaar. Het hele huis is door de inbrekers overhoop gehaald. Het is nog niet bekend hoe de onbekenden binnen zijn gekomen en wat er vermist wordt.
Akersloot, zaterdag 22 maart 2003.
In de nacht van vrijdag op zaterdag is er ingebroken in een woning aan de Hoocamp in Akersloot. De onbekenden zijn binnengekomen door het slot van de achterdeur te forceren. Diverse laden van kasten in het huis zijn doorzocht en er is een portemonnee met geld en diverse pasjes meegenomen.
Schoorl, zaterdag 22 maart 2003.
In de nacht van vrijdag op zaterdag is er ingebroken in een woning aan de Rekerweg in Schoorl. De onbekenden zijn binnengekomen door een deur te forceren. Er wordt onder andere een portemonnee vermist.

Schermerhorn, zaterdag 22 maart 2003.
Zaterdagmiddag is er ingebroken in een woning aan de Tames Visserstraat in Schermerhorn. De eigenaar van de woning was even weg en had de deur open laten staan. Vervolgens zijn de inbrekers naar binnen gegaan en hebben diverse sieraden en geld weggenomen.

Onder invloed in de auto
Bergen, zaterdag 22 maart 2003.
Zaterdagochtend omstreeks 1.10 uur is een 36-jarige inwoonster van Bergen gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer langs de Jan Oldenburglaan in Bergen. De vrouw blies 460 ug/l terwijl 220 ug/l het wettelijk toegestane maximum is. De vrouw heeft een proces-verbaal gekregen.
Alkmaar, zaterdag 22 maart 2003.
Zaterdagavond is een 39-jarige inwoner van Alkmaar gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer langs de Huiswaarderweg in Alkmaar. De man blies 430 ug/l en heeft een proces-verbaal gekregen.

Jongetje gewond
Heerhugowaard, zaterdag 22 maart 2003.
Zaterdagochtend is een 2,5 jaar oud jongetje zwaar gewond geraakt na een ongeval met een pallet stenen op het erf van een woning aan de Rustenburgerweg in Heerhugowaard. Het jongetje zat op een pallet met stenen die door zijn opa met een heftruck verreden werd. Doordat de heftruck over een steen reed, viel het jongetje door de schok van de pallet en viel met zijn hoofd op de stenen. Hierbij kwam het jongetje ongelukkig terecht en hij is met inwendig letsel met de traumahelikopter naar het VU-ziekenhuis in Amsterdam gebracht.

Motorfietser te water
Driehuizen, zaterdag 22 maart 2003.
Zaterdagavond omstreeks 20.00 uur is een 29-jarige motorrijder uit Winkel met zijn motor een sloot ingereden. De man reed over de Oostdijk vanuit de richting Driehuizen en had om onbekende redenen zijn voertuig niet onder controle.Bij een bocht verloor hij de macht over het stuur, viel en kwam in een sloot tot stilstand. De motor is op de Oostdijk blijven liggen. Vrienden waarmee hij aan het motorrijden was hebben de man uit de sloot gehaald waarna hij naar het MCA in Alkmaar is overgebracht met inwendig letsel.

NOORDKOP

Preventief fouilleren
Den Helder, zondag 10 november 2002.
Omdat zich in de afgelopen jaren in de Koningstraat en omgeving diverse geweldsincidenten hebben voorgedaan heeft de politie, samen met de gemeente en justitie, bekeken welke maatregelen er kunnen worden genomen om de veiligheid in het uitgaansgebied te verbeteren. Vanaf 1997 is er al beleid in gang gezet die tot verbeteringen zouden moeten leiden. Overleg met de horeca, enkele aanpassingen in de straat en cameratoezicht was hier onder meer een gevolg van. Op 1 september vond er in de Koningstraat een schietincident plaats waarbij 10 mensen verwondingen opliepen. Dit was voor de politie, justitie en de gemeente reden om te komen met tijdelijke extra maatregelen. Vanaf 21 september 2002 is het wettelijk mogelijk geworden om in een door de gemeenteraad aangewezen gebied en met toestemming van justitie, over te gaan tot preventief fouilleren. De politie van Den Helder is hiermee onmiddellijk begonnen. Vooraf werd besloten dat het preventief fouilleren zowel adhoc als projectmatig tot 1 januari 2003 wordt ingezet. Tijdens regulier toezicht zijn in de afgelopen weekenden, selectief, steeds 10 tot 50 personen aan de kleding onderzocht. Dit leverde slechts een paar wapens op, waaronder een mes en een busje traangas.
Dit weekend is -bij wijze van verrassing - gekozen voor een a-selectieve aanpak waarbij het uitgaansgebied is afgegrendeld. Mensen die zich in het door de gemeente aangewezen gebied bevinden worden door koppels agenten benaderd en gefouilleerd. Dit vindt tevens plaats bij de in- en uitgang van de met hekken afgesloten Koningstraat. De politie hoopt dat met de toepassing van de tijdelijke maatregel van preventief fouilleren, in samenhang met verdere bestuurlijke maatregelen, de veiligheid in het uitgaansgebied kan worden verhoogd.

Resultaten preventief fouilleren
Den Helder, zondag 23 maart 2003.
Tijdens de controle, van 23.50 uur tot 5.30 uur, zijn er afzettingen geplaatst op de Polderweg en de Prins Hendriklaan. Alle passerende bestuurders en inzittenden van voertuigen werden hierbij gefouilleerd. Dit waren 850 personen. Hierbij zijn 1 Zwitsers mes, 1 valmes, 1 zakmes, 1 busje traangas, 1 aardappelschilmes en 1 vlindermes ingenomen. Vanaf 3.30 uur is de Koningsstraat volledig afgegrendeld en al het vertrekkende publiek werd gefouilleerd. Hierbij is niets meer aangetroffen..

Woninginbraak
Den Helder, vrijdag 21 maart 2003.
In de nacht van donderdag op vrijdag is er ingebroken in vakantiewoning aan de Ogentrost in Den Helder. De inbrekers hebben waarschijnlijk geprobeerd binnen te komen door een slot van een deur te forceren. Toen dit niet lukte hebben ze aan de achterzijde van de woning een pasgemetseld muurtje ingetrapt. Vermoedelijk zijn ze door het ontstane gat naar binnen gekropen. Het huisje is in verschillende kamers doorzocht. Naast gereedschap is het nog niet bekend wat er vermist wordt.

Onder invloed in de auto
Den Helder, zaterdag 22 maart 2003.
Zaterdagochtend is een 30-jarige inwoner van Den Helder gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. De man blies 455 ug/l terwijl 220 ug/l het wettelijk toegestane maximum is. De man heeft een proces-verbaal gekregen.
Den Helder, zondag 23 maart 2003.
Zondagochtend omstreeks 0.20 uur is een 43-jarige inwoner van Den Helder gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer langs de Polderweg in Den Helder. De man blies 250 ug/l en kreeg een proces-verbaal.

Brand in de duinen
Den Helder, zaterdag 22 maart 2003.
Zaterdagmiddag heeft er een brand plaatsgevonden in het duingebied ter hoogte van strandafslag Valga, achter de Donkere Duinen in Den Helder. Omstreeks 14.45 uur is de brand geconstateerd die een uur later geblust was. Een gebied ter grootte van ongeveer zes voetbalvelden heeft in de brand gestaan. De politie onderzoekt of er sprake is van brandstichting.

Verkeerscontroles
Den Helder, zaterdag 22 maart 2003.
Zaterdagmiddag is er van 14.00 uur tot 15.00 uur een snelheidscontrole gehouden langs de Torplaan in Den Helder. Hierbij zijn 75 voertuigen gecontroleerd waarvan er vijf te snel reden. De hoogst gemeten snelheid was 77 kilometer per uur waar 50 kilometer het maximum is. Petten, zaterdag 22 maart 2003.
Zaterdagmiddag is er van 13.45 uur tot 15.15 uur een snelheidscontrole gehouden langs de Westerduinweg in Petten. Hierbij zijn vier snelheidsovertredingen geconstateerd. De hoogst gemeten snelheid was 100 kilometer per uur waar 80 kilometer het maximum is.

Onder invloed op de bromfiets
Den Burg, zondag 23 maart 2003.
Zondagochtend rond 3.15 uur is een 17-jarige bromfietser uit Oosterend (Texel) gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer langs de Waalderstraat in Den Burg. De jongen blies 500 ug/l en kreeg een proces-verbaal.

WESTFRIESLAND

Verkeerscontroles
Avenhorn/De Goorn/Berkhout, vrijdag 21 maart 2003. Vrijdag is er van 11.45 uur tot 12.15 uur een autogordelcontrole gehouden op diverse locaties in Avenhorn, De Goorn en Berkhout. Hierbij zijn vijf automobilisten bekeurd voor het rijden zonder gordel.
Enkhuizen, vrijdag 21 maart 2003.
Vrijdagavond is er van 20.00 uur tot 22.30 uur een alcoholcontrole gehouden langs diverse locaties in Enkhuizen. Hierbij zijn twaalf bestuurders gecontroleerd waarvan niemand te veel had gedronken.

Obdam, zaterdag 22 maart 2003.
Zaterdag is er van 17.30 uur tot 19.45 uur een snelheidscontrole gehouden langs de Braken in Obdam. In die periode zijn zes automobilisten bekeurd die te hard reden. De hoogst gemeten snelheid was 156 kilometer per uur waar 80 kilometer het maximum is. De man, een 44-jarige inwoner van Wester-Koggenland, is aangehouden en mocht zijn rijbewijs inleveren.
Andijk, zaterdag 22 maart 2003.
Zaterdagavond is er van 20.20 uur tot 20.50 uur een snelheidscontrole geweest langs de Kleingouw in Andijk. Hierbij zijn 21 voertuigen gecontroleerd waarvan er vier te snel reden. De hoogst gemeten snelheid was 79 kilometer per uur waar 50 kilometer per uur het maximum is.

Letsel na botsing
Berkhout, vrijdag 21 maart 2003.
Vrijdagavond omstreeks 18.45 uur zijn vier auto's tegen elkaar aangereden op de A7 ter hoogte van Berkhout. De auto's reden in de richting van Den Oever. De voorste van de vier auto's remde in verband met filevorming, waardoor de overige drie auto's niet tijdig meer konden remmen. Naast blikschade heeft de bestuurster van de tweede auto, een 26-jarige inwoonster van Middenmeer, last van haar nek aan de botsing overgehouden.

Onder invloed op de bromfiets
Enkhuizen, zaterdag 22 maart 2003.
Zaterdagochtend omstreeks 4.15 uur is een 22-jarige bromfietsster uit Stede Broec gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer langs de Dijk in Enkhuizen. De vrouw blies 490 ug/l terwijl 220 ug/l het wettelijk toegestane maximum is en zij kreeg een proces-verbaal. Grootebroek, zaterdag 22 maart 2003.
Zaterdagmiddag omstreeks 15.00 uur is een 42-jarige bromfietser uit Venhuizen gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer langs de Raadhuislaan in Grootebroek. De man blies 470 ug/l en kreeg een proces-verbaal.
Enkhuizen, zondag 23 maart 2003.
Zondagochtend even voor 5.30 uur is een 25-jarige bromfietser uit Hoogkarspel gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer langs de Douwe Brouwerweg in Enkhuizen. De man blies 575 ug/l en kreeg een proces-verbaal.

Automobilist rijdt tegen lichtmast
Opperdoes, zaterdag 22 maart 2003.
Zaterdagochtend omstreeks 6.15 uur is een 26-jarige automobilist uit Heerhugowaard met zijn auto tegen een lichtmast op de Westerzeedijk aangereden. De man reed in westelijke richting (richting A7) over de Westerzeedijk en in een flauwe bocht naar links reed hij om onbekende redenen rechtdoor. Dit was tussen de Almerdorperweg en de Markerwaardweg. Hierbij reed hij tegen een lichtmast en sloeg over de kop. De man is met onbekend letsel naar het Westfries Gasthuis in Hoorn overgebracht.

Brand in schuurtje
Hoogwoud, zaterdag 22 maart 2003.
Zaterdagavond even voor middernacht is er een brand geweest in een schuur aan de Korte Wuiver in Hoogwoud. Twee paarden, twee schapen en een pony zijn in veiligheid gebracht door de bewoners en de brandweer. Alleen een konijn heeft het leven gelaten. De brand was snel onder controle.

Onder invloed in de auto
Obdam, zondag 23 maart 2003.
Zondagochtend omstreeks 4.00 uur is een 19-jarige automobilist uit Opmeer gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer langs de Dorpsstraat in Obdam. De man blies 440 ug/l en kreeg een proces-verbaal.