Korps: Flevoland, plaats: gehele regio 23-03-2003 Dagelijkse nieuwsberichten
Stafdienst Communicatie, 06-5140 1953

Medicijnen gestolen
ALMERE Bij een diefstal van een tas aan de Oscarlaan in de Filmwijk te Almere zijn ook medicijnen weggenomen. Het gaat om een zilverkleurig medicijndoosje met twaalf stuks Ysodil 5 tabletten. Dit is een middel wat bij Agina Pectorisklachten (pijn op de borst) gebruikt wordt. Het is een vaatverwijdend middel met een snelle werking. Voor kinderen kan het medicijn dodelijk zijn.

Brandstichtingen
DRONTEN Vrijdagavond hebben onbekenden diverse brandjes gesticht. Bij de Wisentbrug was het bermgras aangestoken; op het afgesloten parkeerterrein langs de Educalaan was een aanhangwagen aangestoken en bij de ASVD korfbalkantine aan de Educalaan ontstond brand in een container. Bij de voetbalkantine was een ruit ingegooid, waarna het rolgordijn was aangestoken. Gelukkig is dit brandje vanzelf uitgegaan, anders was deze kantine waarschijnlijk uitgebrand. De omvang van de schade is niet bekend.

LELYSTAD Een bestuurslid van korfbalvereniging Exakwa rook zaterdagmiddag een brandlucht toen hij bij de kantine van de vereniging aan de Sportparkweg kwam. Hij ging op onderzoek uit en zag rook achter de kleedkamers vandaan komen. Er bleken enkele plastic stoelen in brand te staan. De vlammen hadden inmiddels de kleedkamers bereikt, die ook begonnen te branden. Het bestuurslid probeerde de brand met een brandblusser te doven, maar dat lukte niet meer. De brandweer heeft de brand geblust. De omvang van de schade is niet bekend. Omdat plastic stoelen niet gemakkelijk vanzelf gaan branden, gaat de politie uit van brandstichting.

Zware mishandeling
LELYSTAD Een 54-jarige man uit Lelystad liep vrijdagnacht over de Botter, toen er drie jongens op hem afkwamen. Zij spraken hem aan over een fiets. Toen hij zei dat hij daar niets van wist, kreeg hij een vuistslag in het gezicht. Hierdoor liep hij twee gebroken voortanden en vermoedelijk een gebroken neus op. Na onderzoek is later in de nacht een 18-jarige jongen uit Lelystad als verdachte aangehouden.

Preventieve caravancontrole
ALMERE De politie heeft zaterdagmorgen, in samenwerking met de brandweer en caravanbedrijven, een preventieve caravancontrole gehouden. Tien bezitters boden hun caravan ter keuring aan. Hiervan bleken er drie in goede staat te verkeren. De andere zeven vertoonden 24 strafbare gebreken aan de techniek, verlichting, beveiliging en documenten. Ditmaal werd gewaarschuwd. Over vier weken wordt een controle gehouden, waarbij verbaliserend zal wordt opgetreden.

Vernielen verkeersafzetting
ZEEWOLDE Na een melding over lawaai trof de politie zaterdagavond op de Flediteweg, nabij een wegafzetting, vier fietsen aan. Bij de fietsen lagen twee beveiligingslampen die van de afzettingshekken waren losgeschroefd. De kooien, waarin de lampen hadden gezeten, waren opengebroken en vernield. Na enig roepen en wat geblaf van de diensthond kwamen vier jongens uit de bossages. Zij ontkenden iets met de vernielde wegafzetting te maken te hebben, maar een van hen had wel het juiste gereedschap bij zich. De vier jongens (17 en 18 jaar) uit Zeewolde zijn aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Verkeerscontrole
EMMELOORD Een verkeerscontrole op de Urkerweg leverde zaterdagavond dertig overtredingen op. Er werden 127 voertuigen gecontroleerd op rijbewijs, alcohol, verlichting (vooral de nu zo populaire showverlichting) en autogordels. 15 automobilisten hadden hun rijbewijs en 3 hun kentekenbewijs niet bij zich, 7 droegen de autogordel niet en 4 hadden niet de juiste verlichting. Eén automobilist reed door het rode verkeerslicht.

Brand in hennepkwekerij
ALMERE Na een brandmelding ging de politie zaterdagnacht een pand aan de Vlotbrugweg binnen, omdat daar volgens de NUON een stroomstoring was gemeld. In het pand werd een hennepkwekerij aangetroffen, die echter inmiddels reeds was ontruimd. Alleen de lampen, filters en resten van hennepplanten waren daar aanwezig. Omdat in dat pand geen brand woedde en bij het naburige pand een sterke weedlucht heerste, werd met toestemming van de eigenaar van het pand, een 32-jarige inwoner van Almere, ook dat pand bekeken. In dat pand werd een hennepkwekerij met 600 plantjes aangetroffen. Omdat de stoppen bleven doorslaan en er geen hoofdschakelkast te vinden was, werden ook de andere nabijgelegen panden bekeken. Met behulp van een sleutelspecialist werd een ander pand opengemaakt, waar een nog grotere hennepkwekerij werd aangetroffen. Hier bleek de kortsluiting te zijn ontstaan. Op de bovenverdieping van het pand was alles zwart. De kwekerijen zullen worden ontmanteld. De 32-jarige Almeerder is voor nader onderzoek aangehouden.

Verkeersongevallen onder invloed
LELYSTAD Een 39-jarige automobilist uit Lelystad verleende zaterdagavond op de Larserdreef geen voorrang aan een 29-jarige plaatsgenoot. De bestuurders liepen geen letsel op, maar de veroorzakende bestuurder had alcohol gedronken. Hij blies 565 ug/l (1,28 promille). Proces-verbaal wordt opgemaakt.

URK Een 23-jarige bromfietser uit Urk ging zaterdagnacht bij een wegversmalling op de Ransuil rechtdoor. Hij kwam ten val en is met onbekend letsel overgebracht naar het Zuiderzeeziekenhuis. De bromfietser had alcohol gebruikt. In het ziekenhuis is een bloedproef afgenomen. Eerder op de avond had de verdachte al een bekeuring gekregen omdat hij geen helm droeg.

Rijden onder invloed
LELYSTAD Bij een alcoholcontrole op de Meent werd zaterdagavond een 34-jarige automobilist uit Lelystad aangehouden. Hij blies 515 ug/l (1,17 promille). Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod voor vijf uren.

ALMERE Een slingerende auto was zondagmorgen op de A-6 voor de politie voldoende aanleiding om een onderzoekje in te stellen. De 27-jarige automobilist uit Rotterdam bleek alcohol gedronken te hebben. Hij blies 480 ug/l (1,09 promille). Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Snelle jongens
DRONTEN Het VerkeersTeam houdt bijna dagelijks radarsnelheidscontroles op de A-6 bij de Ketelbrug. Daar zijn, in verband met wegwerkzaamheden en rijbaanversmallingen, snelheidsbeperkingen ingesteld van 90 km/h (oostelijke rijbaan) en 70 km/h (westelijke rijbaan). In de afgelopen dagen zijn er al enkele honderden automobilisten geflitst. De topper was een automobilist die de 70 km/h-beperking trotseerde door er met 147 km/h langs te flitsen.

LELYSTAD Een 36-jarige automobilist uit Lelystad werd zaterdagavond op de A-6 geklokt op 176 km/h, waar 120 km/h is toegestaan. Zijn rijbewijs is ingevorderd en een proces-verbaal volgt.

EMMELOORD Op de Marknesserweg werd zaterdagnacht een politieauto met ongeveer 140 km/h ingehaald door een automobilist. Bij het volgen van deze auto werd een snelheid gemeten van 122 km/h. De man, een rallycoureur op weg naar huis, is proces-verbaal aangezegd.

EO