Ingezonden persbericht

God als excuus

KRABBENDIJKE, 20030323 -- Mijn laatste nieuwsbrief over de samenhang van het Joodse feest Purim en de datum van het begin van de Irak oorlog heeft een aantal mensen gekwetst en dit was natuurlijk niet mijn bedoeling.

Ongevoelig en doof zijn wij haast wanneer Ephimenco, Theo van Gogh en andere witte columnisten in witte kranten kwetsende opmerkingen maken over moslims en de politieke Islam, maar reageren wel totaal overgevoelig en afwijzend wanneer de voormalige volkskrant columnist Mohamed Benzakour, Abu Jahjah of andere moslims zich kritisch uitlaten over de Israëlische politiek en de onvoorwaardelijke solidariteitsband tussen Israël en de VS.

Ik geloof in God maar ik geloof ook dat er mensen zijn die Gods naam misbruiken zoals Saddam Hussein en vele andere (Arabische) Islamitische leiders. Misbruiken ook Katholieken en Protestanten in Noord-Ierland Gods naam. Misbruiken Hindoes in Gudjurat Gods naam. Misbruiken Joden en Palestijnen Gods naam. En misbruiken de plannenmakers van deze Irak oorlog Gods naam door deze oorlog te laten samenvallen met het Purimfeest.

Dit misbruik van Purim is niet zonder succes geweest getuige de uitspraken van een aantal vooraanstaande rabbijnen en schrijvers die een 'goddelijk' verband zien tussen Purim en de aanval op Irak vanuit de Joodse wetten niet alleen goedkeuren maar zelfs propageren: www.jta.org/page_view_story.asp?intarticleid=12466&intcategoryid=5 www.jta.org/page_view_story.asp?intarticleid=12560&intcategoryid=4p jewishworldreview.com/yaffa/ganz1.asp

Wij zijn hyperalert wanneer het zich om mogelijk Islamitisch fundamentalisme handelt maar volledig blind als het gaat om mogelijke extremistische christelijke of joods zionistische invloed op oorlogsbeslissingen en geloven naïef dat deze oorlog uitsluitend om olie, economische belangen en het nakomen van VN -resoluties gaat.

De conclusie van de vorige en van deze nieuwsbrief is dan ook NIET dat er wel of niet een zionistische lobby bestaat en ook niet dat Joden schuldig zouden zijn aan het uitbreken van deze Irak oorlog maar wel dat alertheid en waakzaamheid geboden is in het signaleren van pogingen van (religieuze) fanatici - van welk geloof dan ook - om God en godsdienst bij etnische of economische conflicten tussen mensen te betrekken.

Gelovigen en 'ongelovigen' moeten verlangen naar rationele rechtvaardigheid voor een ieder ongeacht geloof, sekse of etniciteit. Wanneer gelovigen en 'ongelovigen' opnieuw op basis van de universele gelijkheid der mensen met elkaar leren omgaan, is werkelijke wereldvrede misschien mogelijk.

Oprechte gelovigen en 'ongelovigen' kun nen godsdienst of hun levensbeschouwing gebruiken als een persoonlijke bron van inspiratie om naar elkaar toe te groeien en van elkaar te leren maar niet als een excuus om elkaar uit te sluiten, te verketteren of te vervolgen in de naam van God.


- En verschuilt u niet achter God met uw eden om u te onthouden van het goeddoen en het rechtvaardig handelen en het stichten van vrede tussen de mensen - (Koran 2.224)
Abdullah Haselhoef


* * *
Mochten mensen zich zelf willen aanmelden voor de nieuwsbrief dan kan dit op nieuwslicht@zeelandnet.nl

U heeft toestemming om deze nieuwsbrief aan al uw adresboekrelaties te verspreiden of te publiceren via Forums op het internet, hiervan graag een melding of een link. Als u reacties heeft naar aanleiding van de nieuwsbrief dan kunt u deze richten aan nieuwslicht@zeelandnet.nl (antwoord kan (te) lang op zich laten wachten)