Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis geeft startsein voor voedselpakkettenactie `Eten helpt Afrika'
Rodekruismedewerkster net terug uit Zambia

Zondag 23 maart om middernacht start de actie `Eten helpt Afrika' van het Rode Kruis. Vijftien Vlaamse gezinnen en vijf rodekruisgezinnen proberen dan - onder de aandacht van media en publiek - 5 dagen lang te leven op een voedselpakket zoals dat in noodsituaties wordt verdeeld. Nog eens 120 gezinnen, enkele journalisten en Bekende Vlamingen zijn solidair en eten mee. Met deze actie wil het Rode Kruis de aandacht vestigen op de hongersnood in grote delen van Afrika en fondsen werven voor zijn hulpoperaties ter plaatse.

Vanaf vandaag zal iedereen de ervaringen van de gezinnen kunnen volgen via het forum op de website van het Rode Kruis: www.redcross.be. Geïnteresseerden kunnen nog altijd mee-eten en dit via de website laten weten. Voor meer informatie kan je bellen naar het infonummer: 02-645 44 73.

Mieke Van Poucke, medewerkster van Rode Kruis-Vlaanderen, is vandaag terug van een korte reis naar Zambia, dat zwaar wordt getroffen door de voedselcrisis. Mieke: "Normaal gezien is er in april een nieuwe oogst. Maar voor velen is het nu al duidelijk dat er opnieuw harde tijden aankomen. De regens zijn veel te laat en niet talrijk genoeg gekomen. Op heel wat plaatsen is de maïs dan ook verdord. Toen de regens dan eindelijk kwamen, waren ze op sommige plaatsen echter zo hevig dat de maïs daar weggespoeld of gerot is. Er zal dus voor veel mensen weer geen oogst zijn."

Het Rode Kruis vraagt naast de oorlog in Irak ook aandacht voor deze vergeten ramp. Op dit ogenblik lijden al 30 miljoen Afrikanen honger. Afrika dreigt dan ook af te stevenen op een ramp van ongekende omvang: eerst was enkel zuidelijk Afrika getroffen, daarna de Hoorn van Afrika en nu ook het noordwesten van het continent. Het Rode Kruis verdeelt nu al voedsel en landbouwpakketten maar heeft voor zijn hulpoperatie een bedrag van 77 miljoen euro nodig.

Giften voor de hulpacties van Rode Kruis-Vlaanderen in Zambia en Ethiopië zijn welkom op het rekeningnummer 000-0000025-25 met vermelding `Eten helpt Afrika'.

Brussel, 21 maart 2003

Leen Tullen, tel.: 02-645 45 01, gsm: 0475-64 00 23. Luc De Groote, tel.: 02-645 45 45, gsm: 0475-98 43 64.